kozmos.hr
Svemir

Zemljino magnetsko naginjanje utječe na svemirske valove

Zemlja snimljena svemirskom letjelicom Artemis 1 Orion. Izvor: Nasa.gov.
objavljeno

Nedavna studija otkriva da varijacije magnetskog naginjanja Zemlje mogu utjecati na svemirske valove dugih valnih duljina, pružajući uvide za poboljšanje predviđanja svemirskog vremena i sigurnosti satelitske navigacije.

Istraživači Embry-Riddle otkrivaju okidače svemirskih valova

Istraživači na Sveučilištu Embry-Riddle Aeronautical otkrili su da magnetsko naginjanje Zemlje, koje se mijenja sezonski i dnevno, može pokrenuti promjene u svemirskim valovima dugih valnih duljina, prema njihovoj studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications.

Poboljšanje predviđanja svemirskog vremena i satelitske navigacije

Nova saznanja o tim svemirskim valovima, nazvanim Kelvin-Helmholtzovi valovi, mogla bi poboljšati predviđanje svemirskog vremena i sigurnost satelitske navigacije kroz pojaseve zračenja. Ti valovi nastaju na granici između solarnog vjetra i magnetskog štita Zemlje.

Solarni vjetar stvara svemirske valove

Solarni vjetar teče sa Sunca brzinama do 1,5 milijuna kilometara na sat, gurajući energiju, masu i količinu gibanja prema magnetskom štitu Zemlje, stvarajući svemirske valove. Dr. Shiva Kavosi, istraživački suradnik na Embry-Riddleu, objašnjava da čestice plazme solarnog vjetra mogu se širiti kroz te valove prema magnetosferi, stvarajući varijacije u tokovima pojasa zračenja.

Utjecaji na sigurnost astronauta i satelitske komunikacije

Te varijacije mogu utjecati na sigurnost astronauta i satelitske komunikacije, kao i na elektroenergetske mreže i globalne pozicijske sustave na Zemlji. Razumijevanje svojstava i mehanizama pojačavanja svemirskih valova ključno je za predviđanje i prognoziranje svemirskog vremena, prema Kavosiju.

Istraživanje uzroka varijacija geomagnetske aktivnosti

Istraživači su predložili nekoliko hipoteza kako bi objasnili sezonske i dnevne varijacije geomagnetske aktivnosti, uključujući Russell-McPherron (R-M) efekt, koji se odnosi na učestalost i sjaj polarnih svjetlosti tijekom proljeća i jeseni. Međutim, dr. Katariina Nykyri, profesorica fizike na Sveučilištu Embry-Riddle, napominje da njihova studija ukazuje na to da R-M efekt nije jedini objašnjenje za sezonske varijacije geomagnetske aktivnosti.

Buduće konstelacije svemirskih letjelica za fenomene svemirskog vremena

Nykyri predlaže da bi buduće konstelacije svemirskih letjelica u solarnom vjetru i magnetosferi mogle bolje objasniti složenu fiziku više razmjera fenomena svemirskog vremena, omogućujući napredna upozorenja na svemirsko vrijeme za lansiranje raketa i operatere električnih mreža.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.