kozmos.hr
Svemir

Zašto je i kada Sahara bila zelena?

objavljeno

Revolucionarna studija baca svjetlo na vlažne epohe Sjeverne Afrike tijekom posljednjih 800,000 godina.

Nedavna istraživanja otkrivaju kako su se Sahara i sjeverna Afrika povremeno mijenjali, postajući zelene oaze prepune života. Te promjene bile su rezultat Zemljinih orbitalnih pomaka, ali su bile manje izražene tijekom ledenih doba.

Dokazi ukazuju na to da je Sahara nekada bila prekrivena rijekama, jezerima i bogatom faunom, poput nilskih konja. Ta zelena razdoblja mogla bi objasniti kako su se razne vrste, uključujući rane ljude, kretale i naseljavale različite dijelove svijeta.

Centralno mjesto u ovim promjenama ima Zemljina orbitalna precesija – njezino osciliranje – koja mijenja godišnja doba svakih 21,000 godina. Ovo osciliranje utječe na količinu sunčeve energije koju Zemlja prima, što direktno utječe na jačinu afričkog monsuna i širenje vegetacije u regiji.

No, intenzitet tih tranzicija izazvao je konfuziju među klimatskim modelima – sve do sada.


Ledeni periodi i pustinjenje: U čemu je veza?

Dr. Edward Armstrong, vodeći istraživač s oba sveučilišta – iz Helsinkija i Bristola, izjavio je: “Naši rezultati pružaju jednu od prvih klimatskih simulacija koje se u potpunosti podudaraju s dosadašnjim paleoklimatskim saznanjima. Utvrdili smo kada i zašto su se ovi zeleni periodi događali.”

Koristeći napredni klimatski model, tim je uspio potvrditi 21,000-godišnju periodičnost ovih vlažnih razdoblja. Ovi periodi rezultat su toplijih ljeta na sjevernoj hemisferi, što jača zapadnoafrički monsun i donosi kišu Sahari, pretvarajući je u zelenu oazu.

Međutim, tijekom ledenih doba, ova vlažna razdoblja postaju rjeđa. Velike ledene površine ohlade Zemlju i smanjuju utjecaj afričkog monsuna. Ova povezanost objašnjava zašto su migracije vrsta iz Afrike bile otežane tijekom hladnih perioda.

Kako prošlost može predvidjeti budućnost

Profesor Paul Valdes, koautor istraživanja sa Sveučilišta u Bristolu, ističe: “Naš novi model ne samo da točno prikazuje prošle promjene, već nam pomaže bolje razumjeti moguće buduće klimatske promjene.”

Stavljajući naglasak na važnost Sahare, koautor Miikka Tallavaara dodaje: “Sahara služi kao prepreka, utječući na kretanje vrsta unutar i izvan Afrike.” Tallavaara dalje objašnjava: “Promjenjivi vlažni i suhi periodi Sahare imali su veliki utjecaj na evoluciju vrsta u Africi. Sada, uz naš poboljšani model, možemo detaljnije istražiti ljudsku evoluciju i rasprostranjenost.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr+

Pratite Kozmos na Google Vijestima.