kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Zabilježena dva do danas najveća potresa na suprotnoj strani Marsa
Svemir

Zabilježena dva do danas najveća potresa na suprotnoj strani Marsa

objavljeno

Seizmometar koji je na Mars postavio NASA-in InSight lander zabilježio je svoja dva najveća seizmička događaja do danas: potres magnitude 4,2 i magnitude 4,1.

Ovaj potresni par je prvi događaj koji je zabilježio Lander  na udaljenoj strani planeta i pet je puta jači od prethodnog najvećeg zabilježenog događaja.

Podaci o seizmičkim valovima koje smo dobili nakon ovog događaja mogli bi pomoći istraživačima da saznaju više o unutarnjim slojevima Marsa, posebno o granici jezgre i plašta, izvještavaju istraživači iz InSightove Marsquake Service (MQS) u The Seismic Record.

Bliski, a vrlo različiti

Anna Horleston sa Sveučilišta Bristol i kolege uspjeli su identificirati reflektirane PP i SS valove iz događaja magnitude 4,2, nazvanog S0976a.

NASA Lander primjetio snažne potrese na Marsu

Također su ga locirali u Valles Marineris, masivnoj mreži kanjona koja je jedna od najistaknutijih geoloških značajki Marsa i jedan od najvećih grabenskih sustava u Sunčevom sustavu.

Ranije orbitalne slike poprečnih rasjeda i klizišta sugerirale su da bi područje bilo seizmički aktivno, a ovaj događaj je to i potvrdio.

S1000a, događaj magnitude 4,1 zabilježen 24 dana kasnije, karakteriziran je reflektiranim PP i SS valovima kao i Pdiff valovima, valovima male amplitude koji su prešli granicu jezgra-plašt.

Ovo je prvi put da je Pdiff valove uočila misija InSight. Istraživači nisu mogli definitivno odrediti lokaciju S1000a, ali kao i S0976a potječe s druge strane Marsa. Seizmička energija iz S1000a također je najduža zabilježena na Marsu, u trajanju od 94 minute.

Dva se potresa razlikuju na neke važne načine. S0976a karakterizira samo energija niske frekvencije, poput mnogih dosad identificiranih potresa na planetu, dok S1000a ima vrlo širok frekvencijski spektar. “[S1000a] je jasan izuzetak u našem katalogu i bit će ključ za naše daljnje razumijevanje marsovske seizmologije”, rekla je Horleston.

Zona sjene jezgre

Oba potresa dogodila su se u zoni sjene jezgre, regiji u kojoj P i S valovi ne mogu putovati izravno do InSightovog seizmometra jer ih jezgra zaustavlja ili savija. PP i SS valovi ne slijede izravnu putanju, već se reflektiraju barem jednom na površini prije nego što putuju do seizmometra.

“Snimanje događaja unutar zone sjene jezgre prava je odskočna daska za naše razumijevanje Marsa. Prije ova dva događaja većina seizmičnosti bila je unutar oko 40 stupnjeva udaljenosti od InSighta”, rekao je Savas Ceylan, koautor s ETH Zürich.

S0976a vjerojatno ima mnogo dublje porijeklo od S1000a, napomenula je Horleston. “Potonji događaj ima frekventni spektar mnogo više nalik na skup događaja koje promatramo, a koji su modelirani kao plitki potresi kore, tako da se ovaj događaj možda dogodio blizu površine.

U usporedbi s ostatkom seizmičke aktivnosti koju je otkrio InSight, dva nova potresa s udaljene strane istinski su izvanredni, rekli su istraživači.

“Ne samo da su to najveći i najudaljeniji događaji sa značajnom razlikom, S1000a ima spektar i trajanje za razliku od bilo kojeg drugog događaja koji je ranije opažen. Oni su uistinu izvanredni događaji u marsovskom seizmičkom katalogu”.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram gruši. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Seismological Society of America (23. travnja 2022.,) “Two largest marsquakes to date recorded from planet’s far side,” Phys.org

Pratite Kozmos na Google Vijestima.