kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • WASP-76b: Egzoplanet na kojem padaju vatrene kiše tekućeg željeza
Svemir

WASP-76b: Egzoplanet na kojem padaju vatrene kiše tekućeg željeza

Izvor: ESO/M. Kornmesser.
objavljeno

Pakleni egzoplanet WASP-76b toliko je vruć da na njemu isparava željezo koje se zatim kondenzira na noćnoj strani planeta te pada s neba poput vatrene kiše. Ipak, čini se da je planet upravo postao još zanimljivijim nego što se prvotno mislilo.

Vrući Jupiter

Međunarodni tim, predvođen znanstvenicima sa Sveučilišta Cornell, Sveučilišta u Torontu i Kraljičinog sveučilišta u Belfastu, nedavno je izvijestio o otkriću ioniziranog kalcija na WASP-76b-u što otvara dvije mogućnosti; ili je atmosferska temperatura još viša nego što se ranije mislilo; ili se u gornjoj atmosferi nalaze prilično snažni vjetrovi.

Otkriće je napravljeno uspomoć podataka visoke rezolucije s opservatorija Gemini North, u blizini vrha Mauna Kea na Havajima. Radi se o prvim rezultatima višegodišnjeg projekta pod imenom Exoplanets with Gemini Spectroscopy survey ili ExoGemS, kojeg vodi Sveučilište Cornell, a čiji je cilj istražiti raznolikost planetarnih atmosfera.

Vrući Jupiteri, među koje spada WASP-76b, dobili su ime zbog visokih temperaturama i blizine svojim zvijezdama. WASP-76b, otkriven 2016., udaljen je oko 640 svjetlosnih godina od Zemlje, no gigantski planet je toliko blizu svoje zvijezde tipa F (nešto toplije od Sunca) da završi jednu orbitu svakih 1,8 zemaljskih dana.


https://kozmos.hr/dan-kada-je-na-zemlji-padala-staklena-kisa/

Raznolikost egzoplanetarnih atmosfera

“Kako radimo daljinska mjerenja na desetak egzoplaneta, koja obuhvaćaju niz masa i temperatura, razvit ćemo potpuniju sliku o pravoj raznolikosti vanzemaljskih svjetova, od onih dovoljno vrućih da posjeduju željeznu kišu do drugih s mnogo umjerenijom klimom, od onih koji su veći od Jupitera, do onih koji su poput Zemlje “, rekao je koautor istraživanja Ray Jayawardhana, dekan Fakulteta umjetnosti i znanosti Sveučilišta Cornell i profesor astronomije.

“Odlična je stvar to što s današnjim teleskopima i instrumentima možemo toliko naučiti o atmosferama drugih planeta udaljenih stotinama svjetlosnih godina, njihovim sastavnim dijelovima, fizičkim svojstvima, prisutnosti oblaka, pa čak i obrascima vjetra velikih razmjera” rekla je Jayawardhana.

Visoki udio kalcija

Tim znanstvenika uočio je rijetki trio spektralnih linija u opažanjima atmosfere egzoplaneta WASP-76b, objavljenim u Astrophysical Journal Letters 28. rujna i predstavljenim 5. listopada na godišnjem sastanku Odjela za planetarne znanosti Američkog Astronomskog društva.

“Vidimo mnogo kalcija i to je zaista važna značajka”, rekla je prva autorica istraživanja Emily Deibert, doktorandica Sveučilišta u Torontu, čiji je savjetnik Jayawardhana.

“Ovaj spektralni potpis ioniziranog kalcija mogao bi ukazivati ​​na to da egzoplanet ima vrlo jake vjetrove u gornjoj atmosferi”, rekao je Deibert. “Ili je atmosferska temperatura na egzoplanetu mnogo viša nego što smo isprve mislili.”

https://kozmos.hr/5-zastrasujucih-planeta-s-uvjetima-kakvih-nema-ni-u-filmovima/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Ray Jayawardhana et al, Detection of Ionized Calcium in the Atmosphere of the Ultra-hot Jupiter WASP-76b, The Astrophysical Journal Letters (2021). DOI: 10.3847/2041-8213/ac2513

Anonymus (5. listopada 2021.), Extreme exoplanet even more exotic than originally thought, Cornell University, Phys.org (pristupljeno 6. listopada 2021.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.