kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Vulkanska aktivnost na Iji traje od samih početaka Sunčevog sustava
Svemir

Vulkanska aktivnost na Iji traje od samih početaka Sunčevog sustava

objavljeno

Stalne erupcije neprekidno mijenjaju geografiju ovog mjeseca, otežavajući proučavanje njegove povijesti.


Tim geologa i planetarnih znanstvenika s Tehnološkog instituta Kalifornija, Sveučilišta u Kaliforniji Santa Cruz, Sveučilišta New York i NASA-inog Centra za svemirske letove Goddard objavio je dokaze o kontinuiranoj vulkanskoj aktivnosti na Iji od početka Sunčevog sustava. U studiji, objavljenoj u časopisu Science, analizirali su izotope sumpora u atmosferi Ije kako bi odredili dužinu njezine vulkanske aktivnosti. Prethodna istraživanja su pokazala da Sunčev sustav postoji otprilike 4,5 milijardi godina te da je Ija najaktivniji vulkanski objekt u njemu. Međutim, trajanje te aktivnosti nije bilo poznato do sada. Tim je koristio podatke s ALMA-e za analizu plinova u atmosferi Ije kako bi dobio te informacije.

 

Vulkanska aktivnost Ije proizlazi iz gravitacijskih sila Jupitera te mjeseca Ganimed i Europe, čiji zajednički utjecaji stvaraju podzemni pritisak koji rezultira vulkanskim erupcijama. Stalne erupcije neprekidno mijenjaju geografiju mjeseca, otežavajući proučavanje njegove povijesti. Tim je izučavao molekule s klorom i stabilne izotopne omjere sumpora pomoću ALMA-e, otkrivši da su ti elementi zastupljeniji u atmosferi Ije u odnosu na druge planete i mjeseca. Otkrili su i da se između 94% i 96% sumpornih izotopa izgubljenih tijekom erupcija oslobađa u svemir. Rezultati ukazuju na kontinuirani vulkanizam Ije od njezina nastanka, prije otprilike 4,5 milijardi godina. Istraživački tim planira dalje istraživanje Ije kako bi utvrdili postojanje ranijeg hladnijeg razdoblja koje je završilo zbog neprekidnog vulkanizma, kao i mogućnost da je mjesec nekada imao ledenu koru ili ocean.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.