kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Vikinški mač s ‘vrlo rijetkim’ natpisom otkriven na obiteljskoj farmi u Norveškoj
Znanost

Vikinški mač s ‘vrlo rijetkim’ natpisom otkriven na obiteljskoj farmi u Norveškoj

Vikinški mač s 'vrlo rijetkim' natpisom otkriven na obiteljskoj farmi u Norveškoj
objavljeno

Dok je čistio polje na svojoj farmi, norveški farmer otkrio je rijedak mač iz doba Vikinga, za kojeg se vjeruje da je star oko 1.000 godina.


“Spremali smo se zasijati travu na polju koje godinama nije bilo orano,” rekao je Øyvind Tveitane Lovra, koji je pronašao oružje, u izjavi. Kad je pronašao komad starog željeza, Lovra ga je gotovo bacio. No, bliži pregled otkrio je da se radi o većem dijelu stoljećima starog mača, pa je kontaktirao arheologe iz lokalne vlasti, kako to nalaže norveški zakon.

“Brzo sam shvatio da ovo nije svakodnevni pronalazak,” rekao je Lovra, koji je poljoprivrednik, inženjer trajekta i lokalni političar u općini Suldal u jugozapadnom Rogalandu. “Ovo je dio naše povijesti i lijepo je znati što je ovdje bilo prije.” Arheolozi iz Rogalanda su prošli tjedan preuzeli artefakt s njegove farme i potvrdili da se radi o ostacima željeznog mača iz doba Vikinga (od 793. do 1066. godine). Posebno se ističe da mač pripada rijetkom tipu franačkog porijekla poznatom kao Ulfberht mačevi, koji su prepoznatljivi po natpisima ugrađenim duž oštrica.


Rijetko otkriće

“Ovo je vrlo rijetko,” rekao je arheolog Lars Søgaard Sørensen iz Rogalanda. “Mač je bio najveći statusni simbol u doba Vikinga i bila je privilegija nositi mač.” Ostatak mača dug je oko 37 centimetara i sastoji se od drške, križne straže i dijela oštrice. Ostatak oštrice nedostaje – oko pola dužine – ali arheolozi smatraju da je iznenađujuće dobro očuvan za Rogaland, gdje tlo općenito ima lošije uvjete za očuvanje nego u drugim dijelovima Norveške. Sørensen je rekao da se čini da je mač bio ugrađen u gustu glinu, koja je spriječila izlaganje željeza većoj količini kisika i hrđanju.

Kada su arheolozi rendgenskim zrakama pregledali mač kako bi saznali više o njemu, skenovi su otkrili obrise natpisa na oštrici. “Ovo znači da bi to mogao biti takozvani VLFBERHT [Ulfberht] mač iz doba Vikinga ili ranog srednjeg vijeka,” rekao je Sigmund Oehrl, profesor arheologije na Sveučilištu u Stavangeru, u izjavi. “To su visokokvalitetni mačevi proizvedeni u Franačkom Kraljevstvu [danas Njemačka i Francuska] koji su označeni imenom proizvođača oružja.” Napomenuo je da je do sada pronađeno do 4.000 mačeva iz doba Vikinga širom Europe, ali samo oko 170 — od kojih 45 u Norveškoj — ima Ulfberht natpise.

“Nismo svjesni da su slični mačevi pronađeni u Rogalandu prije,” rekao je. Arheolozi procjenjuju da je mač izrađen između 900. i 1050. godine, što odgovara kasnom razdoblju Vikinga — otprilike od 800. do 1066. godine. Lovra smatra da je mač stigao na farmu, koja nosi obiteljsko ime, s Vikinzima koji su donosili darove — događaj opisan u lokalnim narodnim predajama. “Znam da su Vikinzi uplovili u fjord i ukrasili gospodaricu kuće na Lovri lijepim stvarima, uključujući one iz Irske,” rekao je u izjavi.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.