kozmos.hr
Svemir

Venera 3 – prvi ljudski objekt na drugom planetu

objavljeno

Ovoga tjedna – 1. ožujka – obilježili smo 57 godina od kako je prva svemirska letjelica dotaknula površinu drugog planeta!

Venera 3

Šezdesetih godina prošlog stoljeća Sovjetski Savez vodio je s SAD-om utrku u istraživanju svemira. Njihov ambiciozni svemirski program utirao je put brojnim znanstvenim dostignućima, uključujući Veneru 3 – misiju koja je spustila prvi ljudski objekt na površinu drugog planeta.

Venera 3 lansirana je 16. studenog 1965., s ciljem slijetanja na Veneru. Bila je to svemirska sonda namijenjena prikupljanju informacija o atmosferi, kompoziciji, temperaturi i drugim vitalnim parametrima planeta. Nažalost komunikacijski sustav Venere 3 prestao je raditi prije nego je poslao podatke.

Je li Venera ipak nastanjiva?

Izazovi i djelomičan uspjeh

Misija se susrela s nizom izazova – Venera 3 morala je izdržati intenzivnu toplinu, pritisak i zračenje tijekom svog putovanja svemirom i spuštanja u Venerinu atmosferu. Nažalost, unatoč uzbuđenju znanstvene zajednice i svim naporima Sovjetskog Saveza, misija je bila samo djelomično uspješna – naime, Venera 3 srušila se na površinu Venere, a znanstveni instrumenti kapsule nisu uspjeli prenijeti podatke zbog ekstremnih uvjeta.


Važnost misije

Unatoč tome, misija je imala značajan utjecaj na znanstvenu zajednicu. Uspješno lansiranje Venere 3 i kasniji udar na Veneru dokazali su da istraživanje svemira nije samo fantazija, već opipljiva stvarnost. Misija je utrla put budućim svemirskim letjelicama koje su prikupljale informacije i provodile eksperimente na Veneri.

Informacije prikupljene iz ovih misija pomogle su znanstvenicima da bolje razumiju planet i njegov sastav, uključujući otkriće njegovog neprijateljskog okoliša i efekta staklenika uzrokovanog njegovom gustom atmosferom. Štoviše, misija Venere 3 nadahnula je svemirsku utrku i povećala međunarodnu konkurenciju u istraživanju svemira. Uspjeh Sovjetskog Saveza s programom Venera izvršio je pritisak na SAD da poveća svoja ulaganja u istraživanje svemira.

Unatoč djelomičnom uspjehu, misija je dokazala da ljudi mogu slati objekte na druge planete i prikupljati podatke, povećavajući naše razumijevanje svemira, a nasljeđe Venere 3 osjeća se i danas!

15 zanimljivosti o planetu Veneri

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.