kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Umjetna inteligencija mogla bi stvoriti smrtonosni patogen, upozorava stručnjak
Znanost

Umjetna inteligencija mogla bi stvoriti smrtonosni patogen, upozorava stručnjak

Umjetna inteligencija mogla bi stvoriti smrtonosni patogen
objavljeno

S napretkom umjetne inteligencije: Upozorenje Mustafe Suleymana!

Uz napredovanje u području umjetne inteligencije (UI) koje pomjera granice mogućeg, Mustafa Suleyman, vodeća figura u svijetu UI-a i osnivač tvrtke Inflection AI, upućuje opreznu poruku.

Suleyman je suosnivač globalno priznate tvrtke za UI, DeepMind, prije njezine značajne akvizicije od strane Googlea 2014. godine. Oduvijek je bio na čelu glavnih proboja u ovom području. Njegov najnoviji projekt, Inflection AI, predstavio je svijetu inovativnog chatbota Pi. S obzirom na njegovo duboko razumijevanje razvoja UI-a, njegova upozorenja teško je zanemariti.

Neistražene vode umjetne inteligencije

U dubokom razgovoru u podcastu “The Diary of a CEO”, Suleyman je privukao pažnju svojim zloslutnim uvidima. “Zabrinjavajući aspekt je potencijal UI-a da manipulira sintetičkim patogenima,” izrazio je. Rizik? Ove modificirane bolesti, bilo nenamjerno ili namjerno, mogle bi imati razorne posljedice na globalnoj razini.

Kako alati UI-a postaju sofisticiraniji i dostupniji, Suleyman ističe hitnu potrebu za oprezom. “Moramo biti pažljivi oko toga tko ima pristup,” naglasio je. Ulozi su visoki. U pogrešnim rukama, tehnologija bi mogla biti iskorištena kao oružje, stvarajući genetski modificirane patogene s katastrofalnim potencijalom.

Suleymanovo rješenje je uravnoteženo – zalaže se za kontinuirani rast u UI-u, ali uz stroge kontrole. Uspoređujući, predlaže model upravljanja sličan NATO-vim smjernicama za nuklearnu imovinu. “Neophodno je da reguliramo pristup ovim transformacijskim alatima i znanju,” naglasio je, ističući ravnotežu između inovacija i sigurnosti.

Vrijedno je napomenuti da Suleyman nije jedini koji je upozorio čovječanstvo o potencijalnim opasnostima UI-a i njegovog razvoja. U svijetu koji je brzo postao ovisan o raznim umjetnim sustavima, pretpostavljam da je jedino logično poslušati čovjeka čija je specijalnost upravo UI.

Umjetna inteligencija mogla bi biti jedno od najvećih dostignuća u tehnološkoj povijesti naše civilizacije, ali moramo postupati oprezno.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube