kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • U potrazi za naprednim izvanzemaljskim civilizacijama u srcu Mliječnog puta
Svemir

U potrazi za naprednim izvanzemaljskim civilizacijama u srcu Mliječnog puta

Ogroman vrtlog vrućeg plina koji svijetli infracrvenom svjetlošću, označavajući približnu lokaciju supermasivne crne rupe u srcu naše galaksije Mliječni put. Vizualno obrađena verzija slike koju je snimio Hubble 2009. godine (©NASA/ ESA/ SSC/ CXC/ STScI).
objavljeno

Mogu li napredne izvanzemaljske civilizacije postojati u srcu galaksije? Kao što sam nedavno pisao, zvijezde poznate kao pulsari prirodno emitiraju uskofrekvencijske pulsacije, slične onima koje se namjerno koriste u ljudskim tehnologijama poput radara. Zbog njihove posebne kvalitete među pozadinskom radio bukom svemira, ovi pulsovi nude učinkovito sredstvo za komunikaciju na velike udaljenosti, čineći ih zanimljivim fokusom u potrazi za izvanzemaljskim životom. S tom mišlju na umu, skupina istraživača predvođena Akshayom Sureshom, diplomiranim studentom sa Sveučilišta Cornell, stvorila je softver.

Detektiranje ponavljajućih frekvencijskih uzoraka

Softver je dizajniran da detektira ove jedinstvene ponavljajuće frekvencijske uzorke, a testiran je na poznatim pulsarima kako bi se utvrdila njegova učinkovitost u detektiranju ovih tankih frekvencija. Detektira prilično uske frekvencijske raspone, otprilike desetinu širine frekvencija koje koristi prosječna FM radio postaja. Da bi primijenili svoju metodu, istraživački tim koristio je podatke iz teleskopa Green Bank smještenog u West Virginiji.

Pitanje “Što ako?”

Može li enigmatično središte naše galaksije skrivati napredne izvanzemaljske civilizacije? Ovo pitanje potiče maštu i odjekuje kroz prostranstva našeg kozmičkog susjedstva. Vođeni uzbudljivom mogućnošću takvog postojanja, istraživači su osmislili nove alate i tehnike, tražeći odgovore u srcu naše galaksije. No, što bi to značilo ako ove civilizacije ne samo da postoje već su i znatno naprednije od naše?


Napredne izvanzemaljske civilizacije u srcu Mliječnog puta

Razumijevanje potencijalnih sposobnosti ovih civilizacija zahtijeva okvir, a za to se okrećemo Kardashevovoj skali. Ovu skalu, koja kategorizira civilizacije na temelju njihove upotrebe energije, osmislio je ruski astrofizičar Nikolaj Kardashev. Civilizacije tipa I mogu iskoristiti svu energiju svog matičnog planeta, civilizacije tipa II mogu koristiti cjelokupni energetski izlaz svoje zvijezde, a civilizacije tipa III mogu kontrolirati energiju cijele svoje galaksije. Mogu li ta bića koja obitavaju u galaktičkom središtu biti civilizacija tipa III, sposobna koristiti nezamislivu snagu samog Mliječnog puta?

Što ako jednog dana…

I što ako bismo jednog dana, usred kozmičke radio buke, presreli i dekodirali poruku takve napredne civilizacije? Posljedice bi bile zapanjujuće. Otkriće izvanzemaljske inteligencije izazvalo bi paradigmu u ljudskoj kulturi, mijenjajući našu samopercepciju i naše mjesto u svemiru. To bi moglo potaknuti napore prema svemirskim istraživanjima, ubrzati tehnološki razvoj, pa čak i revolucionirati naše filozofije i religije.

Što bi se promijenilo?

Međutim, ključno pitanje leži u ‘što ako’ – Što ako te napredne izvanzemaljske civilizacije postoje? Što ako su doista daleko naprednije nego što možemo shvatiti? Što ako primimo poruku od njih? I možda najteže za shvatiti: Što ako oni čekaju, baš kao što i mi čekamo, na znak postojanja iz preko kozmičke praznine? Dok razmišljamo o ovim pitanjima, nastavljamo slušati i istraživati, svako otkriće nas vodi dalje putem razumijevanja našeg svemira i našeg mjesta unutar njega.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.