kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Treći let Ingenuitya: NASA-in helikopter leti sve više, brže i dulje
Svemir

Treći let Ingenuitya: NASA-in helikopter leti sve više, brže i dulje

ingenuity-treći-let
objavljeno

Ingenuity je preletio 100 metara u svojem trećem letu na površini Crvenog planeta.

NASA-in Marsovski helikopter oborio je novi rekord- Ingenuity je uspio preletjeti 100 metara u letu koji je trajao 80-ak sekundi na visini od 5 metara.

Prvi let na Marsu zbio se 19. travnja 2021., dokazujući da bespilotne letjelice mogu samostalno letjeti u prorijeđenoj atmosferi susjednog planeta. U drugom letu koji je bio 22. travnja, postignuta je veća visina, domet i trajanje leta, te je Ingenuity uspio fotografirate zračne snimke površine Marsa.

 

Ingenuity je treći put poletio 25. travnja 2021., te proveo 80-ak sekundi u zraku, što je blizu njegovom limitu od 90 sekundi. Ovog puta Marsovski helikopter uspio je uzdići se vertikalno na visinu od 5 metara, zatim odletjeti 50 metara, postižući maksimalnu brzinu od 2 metra po sekundi, zatim se okrenuti i naposljetku vratiti na originalnu polazišnu točku.

https://kozmos.hr/duga-na-marsu/

Treći let Ingenuitya dokazao je inženjerima kako je ovaj mini-helikopter sposoban za duže letove. Sljedeći pokušaj leta trebao bi se dogoditi za nekoliko dana, no nikakvi službeni detalji nisu još uvjek pušteni u javnost.

Ispod je najnoviji video NASA-e koji je sastavljane od snimaka koje je napravila rovera Mastcam-Z kamera. Rover Perseverance je uslikao toliko puno fotografija, da se izgleda kao stvarni video

 

Nažalost, nećemo vidjeti sličan video iz perspektive helikoptera, no kamere na njemu su tako opremljene da mogu fotografirati slike visoke kvalitete. Nakon prvog leta 19. travnja, inženjeri su aktivirali samo crno-bijele kamere na helikopteru. Nakon drugog testa primili smo i prve fotografije u boji.
Jučerašnji test bio je iznimno zahtjevan za kamere na mini-helikopteru, jer je ovo bio prvi let na veću udaljenost i sa većom brzinom. Unatoč ovim novim uvjetima, tim koji upravlja sa helikopterom dobio je priliku testirati softver i algoritme koji se nalaze u njemu, kako bi vidjeli može li Ingenuity fotografirati sa ovakvim uvjetima.

Ovakvi testovi nemogući su na Zemlji, jer ne postoji komora ni testni poligon koji bi mogli savršeno rekreirati uvjete na Marsu kada se leti na većim brzinama. Naravno, napravljene su posebne vakuum komore, koje su korištene za inicijalna testiranja helikoptera mejsecima prije nego što su rover i helikopter lansirani, ali one su izuzetno male, te nisu u mogućnosti 100% rekreirati Marsovske uvjete.

Nije bilo nikakve garancije da će kamere uspješno pratiti površinu ispod helikotpera kada će on letjeti na većim brzinama. Očekuje se da će NASA uskoro objaviti fotografije i sa trećeg leta. Fotografije će iskoristit inženjeri kako bi prilagodili softver na helikopteru kako bi se mogla postići maksimalna brzina i ostale performanse kod sljedećih letova.

Pretpostavlja se da će misija Ingenuity obaviti još dva leta. Pretpostavlja se da će ova dva leta biti više avanturističkog tipa, te da će “pogurati” mogućnosti helikoptera preko njegovih granica. Kada završio dio misije sa helikopterom, rover Perseverance će početi obavljati svoj dio zadatka.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• NASA. (2021, April 25). NASA’s ingenuity MARS helicopter FLIES FASTER, farther on third flight – NASA’s Mars exploration program.
• Wall, M. (2021, April 25). Mars helicopter ingenuity goes long distance in 3rd flight on red planet.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube