kozmos.hr
Svemir

Teleskop Hubble snimio galaksiju okruženu zvijezdama

Ova Hubbleova slika prikazuje nepravilnu galaksiju ESO 245-5 koja se nalazi nekih 15 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje. Zasluge: ESA
objavljeno

Slika koju je zabilježio Svemirski teleskop Hubble, projekt NASA-e i ESA-e, prikazuje gusto zbijeno polje zvijezda na pozadini koju čine prašina, plin, te svjetlost dalekih nebeskih tijela. Brojnost zvijezda unutar ovog kadra može otežati uočavanje da se, zapravo, radi o galaksiji. Galaksija, poznata pod oznakom ESO 245-5, možda je teško prepoznatljiva zbog svoje naizgledne nedostatnosti strukturiranosti, što je u oštrom kontrastu s Hubbleovim spektakularnim prikazima spiralnih galaksija. Te spiralne galaksije odlikuju se uredno raspoređenim spiralnim krakovima zvijezda, plina i prašine.

Ova Hubbleova slika prikazuje nepravilnu galaksiju ESO 245-5 koja se nalazi nekih 15 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje. Zasluge: ESA
Ova Hubbleova slika prikazuje nepravilnu galaksiju ESO 245-5 koja se nalazi nekih 15 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje. Zasluge: ESA.

Galaksija ESO 245-5 klasificirana je kao IB(s)m tip prema sustavu klasifikacije galaksija De Vaucouleurs. Ova klasifikacija ukazuje na to da je galaksija nepravilnog oblika (I) bez izražene strukture. Također, označena je kao prečkasta (B), što znači da sadrži gustu prečku zvijezda koja se proteže kroz njezino središte. Treći element oznake ((s)) sugerira da galaksija posjeduje blage spiralne strukture, dok posljednji segment (m) implicira da je riječ o tipu galaksije sličnom Velikom i Malom Magellanovom oblaku, koji su nepravilni satelitski galaksiji naše Mliječne staze. ESO 245-5 smještena je relativno blizu Mliječnoj stazi, na udaljenosti od oko 15 milijuna svjetlosnih godina, u zviježđu Feniks.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.