kozmos.hr
Tehnologija

Telekineza: znanstvenici napreduju prema pomicanju stvari umom

objavljeno

Objavljeni znanstveni rad pod naslovom “ Remotely Mind-controlled Metasurface via Brainwaves ” prvi je korak prema daljinskoj i bežičnoj kontroli metamaterijala umom u stvarnom vremenu.

Kada razmišljamo o telekinezi, korištenju svoga uma za pomicanje objekata, pomislimo na čistu fikciju.

Međutim, to je zapravo nešto na čemu znanstvenici rade, a za neke od njih ključna tehnologija je nešto što se zovu metamaterijali.

Metamateriali su privukli veliku pozornost zbog svojih izvanrednih fizičkih svojstava. Istraživačima su pružili novi koncept dizajna umjetnih materijala, donoseći snagu i vitalnost naprednim funkcionalnim materijalima. Kao dvodimenzionalni pandan metamaterijalima, metapovršine imaju neviđenu slobodu u manipuliranju elektromagnetskim (EM) valovima.

Programiranjem na licu mjesta, programabilne metapovršine (PM) s višestrukim ili promjenjivim funkcijama mogu se realizirati i dalje integrirati sa senzorima ili pokretati unaprijed definiranim softverom.

Ovakva prilagodljivost značajno poboljšava stopu odgovora kada se ukloni ljudska uključenost.

Prekidači između različitih funkcija na ovim PM-ovima općenito se oslanjaju na ručni rad. Temeljni okvir je žičano povezan, ručno kontroliran i ne uključuje se  stvarnom vremenu. Stoga je fascinantno konstruirati cijeli okvir koji može realizirati udaljene, bežične, funkcionalne metapovršine kontrolirane umom u stvarnom vremenu.


U novom radu objavljenom u časopisu eLight, zajednički tim znanstvenika na čelu s profesorom Shaobo Quom i profesorom Jiafuom Wangom sa Sveučilišta Air Force Engineering i profesorom Cheng-Wei Qiuom s Nacionalnog sveučilišta Singapura napravio je prvi korak prema daljinskom i bežičnom upravljanju metamaterijala umom.

Čovjek bi trebao izravno kontrolirati metapovršinu svojim umom. Poznato nam je da će ljudski mozak generirati moždane valove u procesu razmišljanja. Autori su teoretizirali da bi prikupljanje moždanih valova i njihovo korištenje kao kontrolnih signala metapovršina omogućilo korisnicima da kontroliraju metapovršine svojim umom. To bi također poboljšalo stopu odgovora metapovršina. Ovaj razvoj bi označio ogroman korak prema istinski inteligentnim metapovršinama.

Istraživački tim postigao je daljinsko upravljanje bežičnim prijenosom moždanih valova od korisnika do kontrolera putem Bluetootha. Cilj je bio iskoristiti moždane valove korisnika za kontrolu EM odgovora PM-a.

Rezultati simulacije i testiranja pokazali su da su moždani valovi korisnika izravno kontrolirali ishod, uz znatno bolju stopu kontrole i stopu promjene. To ukazuje da je njihov model bio daleko superiorniji od bilo kojeg postojećeg modela ili proizvoda na tržištu. Njihov dizajn se može dodatno prilagoditi kako bi se poboljšala točnost njihove opreme.

Istraživački tim se nada da će to kombinirati s inteligentnim algoritmima i poboljšati procese u budućnosti. Vjeruju da se njihov rad može lako proširiti na druge funkcionalne ili multifunkcionalne metapovršine kontrolirane umom. Može pronaći primjenu u različitim područjima kao što su nadzor zdravlja, 5G/6G komunikacije i pametni senzori.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram- t.me/kozmoshr

Izvori:

CHANGCHUN INSTITUTE OF OPTICS, FINE MECHANICS AND PHYSICS, CAS, (12. lipnja 2022.), “Real Telekinesis: Chinese Scientists Advance Toward Moving Things With Our Thoughts

Pratite Kozmos na Google Vijestima.