kozmos.hr
Astronomija

‘Tamne zvijezde’ i istraživanje tamne tvari – Novi pogledi na kozmos

'Tamne zvijezde' i istraživanje tamne tvari - Novi pogledi na kozmos
objavljeno

Tamna tvar je enigmatična komponenta svemira koja izmiče direktne detekcije već desetljećima, unatoč tome što dominantno utječe na kozmičku materiju poput zvijezda i galaksija. Ova neuhvatljiva supstancija oblikuje svemirske strukture putem svoje masivne gravitacijske sile, potičući galaksije, modificirajući njihove orbite ili čak uzrokujući njihovo razdvajanje. Poput zrcala na kozmičkom karnevalu, tamna tvar savija svjetlost od udaljenih objekata, stvarajući efekt poznat kao gravitacijska leća, koja proizvodi iskrivljene ili udvostručene vizije tih objekata. Kako piše za The Conversation Andreea Font, osim toga, recentna istraživanja sugeriraju da tamna tvar može imati još dramatičniji utjecaj, potencijalno oblikujući zvijezde koje završavaju eksplozivnim fenomenima. Unatoč razarajućem učinku koji tamna tvar može imati na galaksije, nije jasno može li međusobno interagirati putem bilo kojih sila osim gravitacije. Bilo koje druge sile, ako postoje, bile bi izuzetno slabe i do sada nedetektirane.

Tamna tvar – WIMP-ovi

Među potencijalnim kandidatima za čestice tamne tvari, posebno mjesto zauzimaju slabo interaktivne masivne čestice (WIMP-ovi), čija je uloga intenzivno proučavana ali još uvijek bez konkretnih dokaza koji bi potvrdili njihovu prisutnost. Nedavno, fokus istraživanja pomaknuo se prema aksionima, izuzetno laganim česticama koje su se pojavile kao potencijalni kandidati za objašnjenje tamne tvari. Za razliku od WIMP-ova, koji ne mogu formirati stabilne strukture, aksioni imaju sposobnost da se “zgusnu”, potencijalno omogućavajući formiranje zvijezda. Zbog svoje prirode bozona, mogu postići stanje u kojem se ponašaju kao koherentni valovi, formirajući Bose-Einsteinove kondenzate. Ovo neobično stanje moglo bi dovesti do formiranja “solitona”, koji bi se mogli ponašati slično zvijezdama, narastajući u veličinu sve dok ne postanu nestabilni i eksplodiraju. Takve eksplozije, nazvane “bozenove”, mogle bi osloboditi energiju usporedivu s onom supernova, ostavljajući tragove u svemiru koje trenutno tražimo.


Istraživači sugeriraju da bi energija oslobodjena takvim eksplozijama mogla biti apsorbirana od okolnog plina, koji bi zatim emitirao dio te energije nazad u svemir, vjerojatno u radio frekvencijama, otvarajući put za njihovu detekciju pomoću radioteleskopa poput Square Kilometer Array. Otkriće takvih fenomena ne samo da bi produbilo naše razumijevanje tamne tvari, već bi i otvorilo nove puteve za istraživanje kozmičkih fenomena. U slučaju da opservacije ne otkriju očekivane signale, to ne bi nužno diskvalificiralo teoriju o aksionima kao sastavnicima tamne tvari, već bi ukazivalo na potrebu za daljnjim prilagodbama našeg razumijevanja o njihovim karakteristikama, poput masa ili načina na koji se spajaju s elektromagnetskim zračenjem.

Tamne… zvijezde?

Zanimljivo je da su prethodne teorije sugerirale da bi aksioni mogli interagirati dovoljno snažno da utječu na hlađenje zvijezda, ali suvremeni modeli pokazuju da zvijezde funkcioniraju bez potrebe za tim mehanizmom, sugerirajući da je interakcija aksiona slabija nego što se prvotno mislilo. Važno je napomenuti da, iako aksioni trenutno predstavljaju obećavajuću teoriju, postojanje tamne tvari možda nije ograničeno samo na njih. WIMP-ovi i dalje ostaju važni kandidati u razmatranju, uz niz drugih teoretskih čestica koje bi mogle objasniti ovaj kozmički fenomen. Dodatno, istraživanja sugeriraju da bi WIMP-slična tamna tvar mogla omogućiti formiranje “tamnih zvijezda”, astronomske objekte koji bi, iako sastavljeni od obične materije poput vodika i helija, mogli imati tamnu tvar kao izvor energije. Ove bi zvijezde, prema predviđanjima, mogle biti supermasivne i postojati u vrlo ranoj fazi svemira, predstavljajući potencijalne ciljeve za opservacije putem svemirskog teleskopa James Webb.

Interes za aksione i dalje raste, a s njim i razvoj metoda za njihovu detekciju. Na primjer, očekuje se da bi aksioni mogli prelaziti u fotone pri prolasku kroz snažna magnetska polja, što bi omogućilo njihovu identifikaciju promatranjem fotona određene energije. Takve bi se opservacije mogle usmjeriti na astronomske objekte s jakim magnetskim poljima, kao što su neutronske zvijezde ili čak Sunce.


Na teorijskom planu, nastavljaju se napori za bolje razumijevanje kako bi svemir izgledao s različitim vrstama tamne tvari. Razlikovanje između aksiona i WIMP-ova, na primjer, moglo bi se temeljiti na načinu na koji ove čestice utječu na savijanje svjetlosti putem gravitacijskih leća. Uz napredak u opservacijskoj tehnologiji i daljnjem razvoju teorijskih modela, znanstvena zajednica se nada da će razotkriti tajne tamne tvari, jednog od najvećih misterija našeg svemira. Ova potraga ne samo da testira granice našeg znanja, već i potiče razvoj novih tehnologija i metoda koje bi mogle imati široke primjene, kako u astrofizici, tako i u drugim znanstvenim disciplinama.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.