kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Tajanstveni objekt pronađen u SAD-u vjerojatno je pao iz svemira
Svemir

Tajanstveni objekt pronađen u SAD-u vjerojatno je pao iz svemira

Tajanstveni objekt pronađen u SAD-u vjerojatno pao iz Svemira
objavljeno

Neobičan objekt otkriven u planinama zapadne Sjeverne Karoline vjerojatno je svemirski otpad koji je pao ranije ovog tjedna.


Objekt je otkrio Justin Clontz, stanovnik okruga Haywood, uz slikovitu pješačku stazu na imanju koje posjeduje tvrtka The Glamping Collective, specijalizirana za iznajmljivanje kuća za odmor. Prema izvješću WLOS Newsa, objekt je bio toliko velik da je Clontz morao koristiti kosilicu kako bi ga uklonio. Slike objekta dostupne su na web stranici vijesti i mogu se vidjeti u nastavku.

“Ne znamo što je to,” rekao je Clontz za WLOS, “Samo znamo da nije odavde. Da je sletjelo negdje izvan staze u šumi, nikada ga ne biste pronašli,” rekao je Clontz. “Ali dogodilo se da je sletjelo na stazu.”

Sastav i porijeklo objekta

Sumnja se da je svemirski otpad sastavljen uglavnom od metala i ugljičnih vlakana, a dug je približno jedan metar. Trenutno nema naznaka da je objekt viđen ili čut prilikom pada iz svemira.


Iako identitet objekta još nije potvrđen, The Debrief vjeruje da postoji velika vjerojatnost da je riječ o dijelu rakete, možda povezanom s prtljažnim odjeljkom svemirske letjelice SpaceX Crew Dragon, koji je preživio ponovni ulazak u atmosferu ranije ovog tjedna. Prtljažni odjeljak je dio svemirske letjelice koji se koristi za pohranu opreme i tereta tijekom misije.

Sličnost s ranijim pronalaženjima

Na temelju slika objekta koje je Clontz pronašao i podijelio s WLOS-om, The Debrief je zaključio da je sumnjivi svemirski otpad vrlo sličan objektu pronađenom na farmi u Kanadi, sjeveroistočno od Regine, Saskatchewan, u travnju.

“Dio prtljažnog odjeljka Dragon s misije Axiom 3 ponovno je ušao u atmosferu iznad Saskatchewana 26. veljače,” napisao je Jonathan McDowell, astrofizičar s Harvard & Smithsonian Center for Astrophysics, u objavi na X-u 9. svibnja. “Izgleda da su dijelovi toga pronađeni na zemlji. Otkrivamo da kompozitni materijali od kojih je prtljažni odjeljak napravljen iznenađujuće dobro preživljavaju ponovni ulazak u atmosferu,” dodao je McDowell kad ga je drugi korisnik X-a pitao je li normalno da se tako veliki ostaci oporavljaju.

Potvrda i daljnje istrage

The Debrief se obratio McDowellu u vezi s objektom pronađenim u Sjevernoj Karolini ovog tjedna, koji je potvrdio da izgleda kao dio prtljažnog odjeljka Crew-7 i čini se da se poklapa s ponovnim ulaskom koji se dogodio u utorak iznad regije.

“Izgleda ispravno, a ponovni ulazak u utorak navečer prošao je točno iznad ove lokacije,” rekao je McDowell za The Debrief. “Iako se čini da je isti tip objekta, otpad pronađen u Sjevernoj Karolini potječe iz drugačije misije nego onaj povezan s objektom pronađenim u Saskatchewanu. Prtljažni odjeljak misije Crew-7 Dragon ponovno je ušao u atmosferu iznad Sjeverne Karoline ovog utorka,” rekao je McDowell. “[Objekt iz Saskatchewana] potječe iz prtljažnog odjeljka Axiom 3 koji je ponovno ušao u atmosferu u veljači.”

McDowell je objasnio da bi dodatne informacije o točnom vremenu i datumu kada je Clontz pronašao objekt bile korisne za konačno određivanje.


SpaceX i slični incidenti

SpaceX se još nije oglasio o objektima koji su pali iznad Saskatchewana i Sjeverne Karoline, iako se nekoliko sličnih incidenata dogodilo u posljednjih nekoliko godina. To uključuje potvrđene ponovne ulaske otpada povezanog s operacijama tvrtke. U kolovozu 2022. godine, objekt pronađen u ruralnom dijelu Australije potvrđen je kao otpad iz Dragon svemirske letjelice. Sličan incident dogodio se u travnju 2021. godine, kada je otpad iz SpaceX-ove Falcon 9 rakete završio na farmi u središnjem Washingtonu. FAA je prethodno izjavila da takav otpad obično “izgori u atmosferi iznad otvorenog oceana, predstavljajući minimalan rizik za javnu sigurnost.”

“Otkriće prtljažnog odjeljka SpaceX Dragon iz misije Crew-7 u Sjevernoj Karolini, nakon otpada iz prtljažnog odjeljka Ax-3 u Saskatchewanu i prtljažnog odjeljka Crew-1 u Australiji, jasno pokazuje da materijali iz prtljažnog odjeljka redovito preživljavaju ponovni ulazak u velikim komadima,” rekao je McDowell u objavi na X-u.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.