kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Tajanstveni drevni spomenik pronađen blizu dviju nekropola u Francuskoj
Znanost

Tajanstveni drevni spomenik pronađen blizu dviju nekropola u Francuskoj

Pogled iz zraka na neobičan spomenik. Zasluge: Jérôme Berthet, INRAP.
objavljeno

U Marliensu, općini na istoku Francuske, arheolozi su otkrili neobičan spomenik te bogatu kolekciju oružja i ukrasa iz različitih povijesnih razdoblja. Na ovom lokalitetu pronađena je velika struktura u obliku leptir-mašne, čiji središnji dio čini kružna konstrukcija promjera 11 metara. Taj kružni dio je povezan s potkovičastom strukturom dužine 8 metara na jednoj strani i strukturom u obliku ručke vrča na drugoj, prema podacima Francuskog nacionalnog instituta za preventivna arheološka istraživanja (INRAP), koji je proveo iskopavanja.

Nalaz je opisan kao „bez presedana” zbog svoje jedinstvenosti—nema drugih poznatih nalazišta sličnih konstrukcija. Brojni artefakti otkriveni na mjestu uključuju svežanj sa sedam kremenih vrhova strijela, dvije zaštitne narukvice za strijelce, kremeni upaljač i bodež od bakrene legure, što upućuje na to da je lokalitet bio naseljen tijekom različitih povijesnih razdoblja. Na primjer, kremeni predmeti pronađeni u obližnjem jarku vjerojatno datiraju iz neolitskog razdoblja, dok se oružje može povezati s Kultura zvonastih pehara (Bell Beaker culture), koja se pojavila prije otprilike 4.500 godina, prema izvještaju časopisa Archaeology. Istraživači su koristili radiokarbonskouglično datiranje kako bi precizno odredili starost artefakata, kako stoji u izjavi.


Ostali objekti pronađeni na lokalitetu uključuju nekoliko bunara s glinenim oblogama za koje se smatra da su iz brončanog doba, te nekropola s pet kružnih ograđenih prostora koji sadrže ostatke pokopanih i pogrebne lomače. Na temelju pet bakrenih igala, ogrlice s jantarnim perlicama i krhotina keramike, arheolozi su odredili da ovaj dio lokaliteta datira negdje između 1500. i 1300. godine prije Krista. Na kraju, arheolozi su otkrili drugu nekropolu iz željeznog doba s urnama koje sadrže kremirane ostatke, kao i bogatu kolekciju narukvica i prstenova.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.