kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Tajanstvene rupe na Marsu mogle bi otkriti tajne vanzemaljskog života
Svemir

Tajanstvene rupe na Marsu mogle bi otkriti tajne vanzemaljskog života

Slika s lijeve strane snimljena je prva, i znanstvenici su se pitali može li ova 'jama' voditi do tunela lave ili špilje. Zatim je snimljena slika s desne strane koja prikazuje bočni zid. Bočni zid bi mogao ukazivati na to da nema tunela ili špilje. Zasluge: NASA/JPL/University of Arizona.
objavljeno

Mars je nevjerojatno mjesto. Kako nastavljamo istraživati ovaj planet iz orbite i s površine, stalno smo podsjećani na to koliko je Mars sličan Zemlji. No, Mars nas ne prestaje iznenađivati. Jedno od iznenađenja s Marsa su… rupe. Da, ako niste čuli, na Marsu postoje rupe – zapravo, mnoge rupe. Te rupe, ili jame, nisu novost. Jeasam li spomenuo da na Marsu ima mnogo rupa? Šala na stranu, fotografija snimljena HiRISE kamerom 2022. godine nedavno je ponovno postala aktualna na stranici Sveučilišta u Arizoni kao Slika dana, ponovno pokrenuvši razgovor o tim fascinantnim značajkama.

Svaka prilika za razgovor o tim rupama je dobrodošla jer one ostaju uglavnom tajanstvene i pune obećanja za buduće znanstvene misije.

Što su te tajanstvene rupe na Marsu?

Rupe, odnosno jame, nalaze se na padinama drevnih vulkana u Tharsis regiji Marsa, najvećoj vulkanskoj regiji na crvenom planetu koja je dom nekih od najvećih vulkana u našem sunčevom sustavu.


Prema trenutnim saznanjima znanstvenika, Mars više nije vulkanski aktivan. Stoga nema opasnosti od erupcija tih divovskih vulkana. No, postoji mogućnost da rezidualni podzemni kanali lave još uvijek postoje.

Znanstvenici vjeruju da su ove rupe “svjetlosni otvori“, ili mjesta gdje se tlo iznad kanala lave urušilo i stvorilo zjapeću rupu na površini, objasnio je Brandon Johnson, geofizičar sa Sveučilišta Purdue, za Business Insider. Ako su ti kanali lave slični onima na Zemlji, mogli bi biti savršeno mjesto za astronaute da se sklone tijekom boravka na Marsu.

“Na Marsu smo vidjeli više ovakvih [jama],” rekao je Johnson. “Ali vrlo su zanimljive jer su to mjesta gdje bi se astronauti mogli skloniti i biti sigurni od radijacije.” Međutim, nije jasno koliko su te rupe duboke niti gdje vode. Možemo samo nagađati na temelju onoga što vidimo na drugim planetima, uključujući Zemlju.

“Na Zemlji, ti kanali lave mogu biti dovoljno veliki da se u njima hoda, ali mogu biti i mali ili neprekidni,” rekao je Ross Beyer, planetarni znanstvenik iz SETI Instituta, za Business Insider putem e-pošte. “Tako ove jame koje vidimo mogu voditi u veće špilje, ili mogu biti samo izolirane jame.” Beyer je dodao, “Ne možemo znati što je u njima dok ih ne istražimo detaljnije.”

Osim hipotetičkih ljudskih misija koje bi se mogle dogoditi u nekoj dalekoj budućnosti, postoji daleko važniji razlog za daljnje istraživanje ovih rupa.

Postoji li život na Marsu?

Ove rupe mogle bi biti jedno od najboljih mjesta za traženje dokaza o vanzemaljskom životu na Marsu jer pružaju zaštitno, toplo utočište od surove površine planeta. Na primjer, kanali lave na Mjesecu mogu biti topli i do 17°C, što je dovoljno toplo za razvoj života. Nije jasno bi li kanali lave na Marsu također bili tako topli – to je moguće zamisliti, ali teško potvrditi.

Trenutno znanstvenici raspolažu informacijama o ovim rupama samo putem kamera iz svemira. Kada je 2005. godine lansirana NASA-ina letjelica Mars Reconnaissance Orbiter, HiRISE kamera bila je najsnažniji teleskop ikada lansiran izvan Zemljine orbite. Od tada je transformirala naše razumijevanje crvenog planeta, snimajući preko 80.000 slika. No, unatoč tome, ima svojih ograničenja.


“Nažalost, postoji granica kuta pod kojim možemo gledati u ove jame iz orbite. Dakle, ponekad možemo vidjeti zidove, a ponekad ne,” rekao je Beyer za Business Insider.

Najbolji način za istraživanje ispod površine bio bi fizički ući unutra, slanjem rovera da istraži jamu, rekao je Johnson. “Postoje predložene misije koje bi imale robota koji bi se spustio niz jednu od tih svjetlosnih rupa i istražio što je unutra,” dodao je.

Međutim, treba biti jasno da samo zato što bi moglo biti života u tim jamama, ne znači da Mars definitivno ima vanzemaljski život. “Ovo je dobro mjesto za traženje, ali ne znamo postoji li uopće život na Marsu,” rekao je Johnson.

U međuvremenu, kako bismo što bolje razumjeli ove tajanstvene rupe, “HiRISE i druge letjelice u orbiti Marsa sigurno će nastaviti snimati slike vulkanskih područja kako bi ih bolje karakterizirale,” zaključio je Beyer.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.