kozmos.hr
Svemir

Nevjerojatna snimka plazme koja izbija sa Sunca

Detalj 'stupa plazme' dugog 1.6 milijuna km sa slike koju je snimio astrofotograf James McCarthy 24. rujna 2022. godine (©Andrew McCarthy/cosmicbackground.io).
objavljeno

Astrofotograf James McCarthy snimio je zadivljujuću fotografiju Sunca upravo u trenutku kada je u svemir izbacivalo ogroman 1.6 milijuna km dug ‘stup’ plazme.

Koronalno izbacivanje mase u nevjerojatnim detaljima

Astrofotograf Andrew McCarthy – koji je ranije ove godine zajedno sa svojim kolegom snimio jednu od najdetaljnijih fotografija površine Mjeseca – sada je snimio zapanjujuću fotografiju zvijezde našeg Sunčevog sustava i to upravo u trenutak kada Sunce je izbacilo golemi oblak plazme u svemir. Vatrena scena koju je uhvatio McCarthy poznata je kao koronalno izbacivanje mase (CME). Ovaj se izbačaj protezao u beskraj svemira i dosegao dužinu od oko 1.6 milijuna kilometara od Sunčeve površine.

Može li solarna oluja uništiti život na Zemlji?

McCarthy je snimio fotografiju 24. rujna i podijelio zapanjujući pogled na Redditu. Jednom objavljena nije trebalo dugo čekati da postane viralna iz više nego očitih razloga. Snimljeni CME bio je dio manje solarne oluje, klase G-1 – najniža kategorija prema ljestvici geomagnetskih oluja Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA). SpaceWeather.com izvijestio je da je ovo izbacivanje koronalne mase usmjereno dalje od Zemlje.


Fotografija koja prikazuje površinu Sunca i masivno koronalno izbacivanje mase koje se dogodilo 24. rujna 2022. godine (©Andrew McCarthy/cosmicbackground.io).
Fotografija koja prikazuje površinu Sunca i masivno koronalno izbacivanje mase koje se dogodilo 24. rujna 2022. godine (©Andrew McCarthy/cosmicbackground.io).

„Danas je Sunce proizvelo najveće izbacivanje koronalne mase kojem sam ikada svjedočio. Ovo je moja kompozitna snimka, stvorena snimanjem stotina tisuća slika tijekom nekoliko sati pomoću posebno modificiranog teleskopa,“ napisao je McCarthy u svojoj objavi na Redditu. Snimljeni CME u početku se nalazio u velikoj petlji (ili ‘izbočini’) povezanoj s površinom Sunca. Na kraju se ova masivna struktura raspala i završila leteći u svemir pri približnoj brzini od 161 000 km/h.

Detalj 'stupa plazme' dugog 1.6 milijuna km sa slike koju je snimio astrofotograf James McCarthy 24. rujna 2022. godine (©Andrew McCarthy/cosmicbackground.io).
Detalj ‘stupa plazme’ dugog 1.6 milijuna km sa slike koju je snimio astrofotograf James McCarthy 24. rujna 2022. godine (©Andrew McCarthy/cosmicbackground.io).

Umjetnost astrofotografije

Na slici Sunce zadržava primjetnu bijelu aureolu – što mu daje još bolji izgled jer ostatak slike nije bio filtrirano narančast. Solarni maksimum, koji traje oko sedam godina, povećao je solarnu aktivnost posljednjih mjeseci, a time povećao i učestalost CME-a. McCarthy je objasnio da će, nadamo se, biti snimljeno više sličnih slika kako se budemo približavali solarnom maksimumu.

Velika Sunčeva erupcija pogodila Veneru

Naposljetku, astrofotograf je u svojoj objavi na Redditu upozorio ljude da ne pokušavaju promatrati Sunce bez odgovarajuće opreme jer to može biti vrlo opasno za vaše oči – „Ne usmjeravajte teleskop prema Suncu! Spržit ćete si kameru ili, još gore, oči!“ Kako bi snimio ove nevjerojatne prizore McCarthy je koristio posebno modificirani teleskop.

Ova nevjerojatna slika koronalnog izbacivanja mase pokazuje da je astrofotografija doista poseban oblik umjetnosti! Obavezno zapratite Andrewa na društvenim mrežama – aktivan je na Twitteru i Instagramu, a vrijedi posjetiti i njegovu web-stranicu, cosmicbackground.io na kojoj možete vidjeti njegove druge radove.

NASA lansira satelit za proučavanje solarnog vjetra

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

 


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.