kozmos.hr
Jeste li znali?

Što znanstvenici kažu o popularnoj seriji ‘Problem Triju Tijela’?

Što znanstvenici kažu o popularnoj seriji 'Problem Triju Tijela'
objavljeno

Znanstveno-fantastična serija “Problem Triju Tijela“, najnoviji projekt producenata poznatih po HBO-ovoj seriji “Igra prijestolja”, brzo je postala najgledanija na platformi Netflix od svoje premijere prošlog mjeseca. Serija se temelji na popularnoj trilogiji “Sjećanje na prošlost Zemlje” kineskog inženjera informatike i pisca Cixina Liua, predstavljajući gledateljima složene koncepte fizike unutar uzbudljive radnje koja obuhvaća policijsku istragu, međunarodne zavjere i nadolazeću opasnost od izvanzemaljske invazije. No, koliko je narativ serije “Problem Triju Tijela” usklađen s znanstvenim konceptima na kojima je zasnovan? Ime serije proizlazi iz poznatog trostrukog problema u fizici, matematičkog izazova koji se već dugo smatra nerješivim.

Djordje Minic, fizičar s Virginia Tech-a, ističe: “Problem triju tijela je renomirani izazov unutar klasične i nebeske mehanike, koji seže sve do Isaaca Newtona. Riječ je o interakciji tri nebeska tijela koja su povezana Newtonovim zakonom gravitacije. Za razliku od predviđanja kretanja sistema dva tijela, poput Zemlje i Mjeseca ili Zemlje i Sunca, problem triju tijela ne omogućava analitičko rješenje.” “Djela Henrija Poincaréa, francuskog matematičara s kraja 19. stoljeća, na problemu triju tijela postavila su temelje za teoriju kaosa i koncept ‘efekta leptira.'”


Problema četiri tijela

Osim u knjigama, vizualizacija problema triju tijela prikazana je i u Netflix seriji: sunčev sustav s tri sunca koja se kaotično kreću jedno oko drugog. Shane Ross, stručnjak za aerokozmičko inženjerstvo i matematiku na Virginia Tech-u, raspravlja o kreativnim slobodama koje serija preuzima u odnosu na znanstvenu podlogu. “Ne postoji poznata konfiguracija triju velikih zvijezda koje bi mogle zadržati takvu kaotičnu orbitu,” objašnjava Ross. “Značajan napredak postignut je prije dvadesetak godina kada je otkriveno rješenje u obliku osmice za problem triju tijela, gdje tri jednake zvijezde stvaraju takvu putanju. Cixin Liu to spominje u svojim djelima. Na temelju tog otkrića, drugi matematičari su pronašli različita rješenja, no kretanje u svakom slučaju nije kaotično.”

Ross dodaje: “Još je manje vjerojatno da bi četvrto tijelo, poput planeta, uspješno bilo u orbiti oko sistema od tri zvijezde – najvjerojatnije bi došlo do sudara ili bi bilo izbačeno iz sustava. Stoga, situacija opisana u knjizi odgovara rješenju ‘problema četiri tijela’, što očito nije zvučalo privlačno za naslov serije.””Osim toga, teško je očekivati stabilnu klimu čak i na planetima sličnim Zemlji. Najnovija istraživanja pokazuju da je za stvaranje takvog planeta potrebno najmanje stotinu različitih uvjeta,” zaključuje Ross. “Bili smo sretni što smo u posljednjih 10.000 godina imali najstabilnije klimatske uvjete u povijesti Zemlje, što nas navodi na pomisao da je klimatska stabilnost norma, dok je zapravo iznimka. Vjerojatno nije slučajno što se to podudara s razvojem naprednih ljudskih civilizacija.”

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.