kozmos.hr
Jeste li znali?

Što će biti sa Zemljom nakon što Sunce dosegne kraj svog životnog ciklusa?

Što će biti sa Zemljom nakon što Sunce dosegne kraj svog životnog ciklusa
objavljeno

Kada Sunce, zvijezda u središtu našeg Sunčeva sustava, dosegne kraj svog životnog vijeka, posljedice za sve planetarne sustave, uključujući Zemlju, bit će dramatične. Ishod za naš planet – hoće li biti “progutan” od strane umirućeg Sunca ili će izbjeći takvu sudbinu – još je uvijek predmet znanstvenih rasprava. Prema nedavno objavljenoj studiji u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, unutarnji planeti, Merkur i Venera, gotovo su sigurno osuđeni na uništenje od strane Sunca. Međutim, iako nekim čudom Zemlja preživi kraj našeg sunca (za to bi se trebala udaljiti od sunca), to ne znači da će ostati pogodna za život (ovisno koliko se teoretski udalji). Nasuprot tome, izgledi su nešto povoljniji u usporedbi s nekim od Jupiterovih mjeseca, koje bi mogli se raspasti uslijed energetskog iscrpljenja Sunca, kako ističe međunarodni tim astrofizičara.

Kako su znanstvenici došli do ovih saznanja? Ova studija istražuje budućnost planetarnih sustava sličnih našem kada njihove matične zvijezde postanu bijeli patuljci, predviđajući izgled našeg Sunčeva sustava za nekih pet milijardi godina.


Ako Zemlja čudesno preživi

Postoji neizvjesnost hoće li Zemlja moći izmaknuti sunčevom proširenju i izbjeći potpuno uništenje. Morala bi se čudesno udaljiti od samog sunca. No kako znanstvenici govore, Zemlja će izgubit svoju atmosferu i oceane, postajući neprikladna za život, objašnjava profesor Boris Gaensicke sa Sveučilišta Warwick. U slučaju da Sunce obuhvati Zemlju, zajedno s Venerom i Merkurom, Mars i četiri plinovita diva – Jupiter, Saturn, Uran i Neptun – nastavit će kružiti oko onoga što će naposljetku postati bijeli patuljak. Osim toga, istraživački tim navodi da će preživjeli asteroidi i manji mjeseci vjerojatno biti razbijeni i pretvoreni u prašinu koja će potom biti privučena prema umirućoj zvijezdi. Trenutačno Sunce u svojoj jezgri sagorijeva vodik, no kad taj proces završi, proširit će se i transformirati u crvenog diva, da bi naposljetku završilo kao bijeli patuljak – konačno stanje zvijezda koje su iscrpile svoje gorivo.

Sunce će progutati Zemlju

Istraživači ističu da proučavanje bijelih patuljaka omogućava detaljniji uvid u procese formiranja i evolucije zvijezda. Kroz analizu tranzita – promjena u sjaju zvijezda uzrokovanih prolaskom objekata ispred njih – otkriveno je da asteroidi, mjeseci i planeti koji se približe bijelim patuljcima doživljavaju nasilne i katastrofične sudbine. Za razliku od redovitih tranzita uzrokovanih planetima u orbiti, tranziti uzrokovani krhotinama su nepravilni, kaotični i nepredvidljivi, napominje dr. Amornrat Aungwerojwit sa Sveučilišta Naresuan u Tajlandu. Promatranjem promjena u sjaju zvijezda tijekom 17 godina, znanstvenici su stekli bolje razumijevanje procesa raspadanja tih tijela, usredotočujući se na tri bijela patuljka s različitim obilježjima ponašanja.

“Činjenica da možemo otkriti krhotine koje orbitiraju oko bijelog patuljka svakih nekoliko sati ne prestaje fascinirati, ali naša istraživanja ukazuju na to da se ponašanje ovih sustava može brzo promijeniti u roku od samo nekoliko godina,” ističe profesor Gaensicke, naglašavajući kompleksnost njihovih sudbina. Analizom budućnosti Sunčeva sustava, profesor Gaensicke zaključuje kako će Zemlja vjerojatno biti progutana od širećeg se Sunca prije njegove evolucije u bijelog patuljka. U međuvremenu, neki asteroidi smješteni između Marsa i Jupitera, kao i određeni Jupiterovi mjeseci, mogli bi biti izbačeni dovoljno blizu bijelom patuljku da prođu kroz sličan proces raspadanja.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.