kozmos.hr
Znanost

Sretan Dan planeta Zemlje

moon from atmosphere
objavljeno

Danas obilježavamo Svjetski dan Zemlje, također poznat kao Međunarodni dan Majke Zemlje. Riječ je o globalno važnom događaju koji zagovara održivost našeg planeta i jača svijest o nužnosti zaštite okoliša. Ovaj značajni datum, koji se slavi 22. travnja svake godine, ujedinjuje gotovo milijardu ljudi širom svijeta u različitim aktivnostima usmjerenim na rješavanje klimatske krize i poticanje promjena u ponašanju radi očuvanja našeg okoliša.

Tema ovogodišnjeg Dana Zemlje, koju je objavila organizacija EARTHDAY.ORG, je “Planeta nasuprot plastici.” Ova inicijativa ima za cilj stvaranje budućnosti bez plastike za buduće generacije. Naglašava opasnost koju plastika predstavlja za planet i ljudsko zdravlje te apelira na prekid proizvodnje svih vrsta plastičnih otpadaka. Dan Zemlje transcendira obično slavlje; on je platforma za širenje svijesti o klimatskim promjenama i ekološkim izazovima. Slogani, poruke i natpisi koje dijelimo na društvenim mrežama ili s obitelji i prijateljima postaju ključni za prenošenje prave poruke ovog važnog dana.


Na ovaj važan dan za Zemlju, sjetimo se da je to jedini kozmički dom koji trenutno imamo. Stvorimo bolju i svjetliju budućnost za naš planet i našu djecu. Preuzmimo odgovornost kao najnaprednija vrsta koja naseljava ovaj svijet i učinimo Zemlju boljim mjestom za sva živa bića koja je smatraju svojim domom.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.