kozmos.hr
Astronomija

Srednjovjekovni rukopis vjerojatno skriva zapis o nadolazećoj novi

Supermasivna zvijezda. Izvor Hubble Space Telescope / NASA, ESA, STScI.
objavljeno

Približno svakih 80 godina, blijeda zvijezda desete magnitude u zviježđu Sjeverna kruna (lat. Corona Borealis) značajno povećava svoju svjetlinu. Ova zvijezda, poznata kao T CrB, klasificirana je kao ponavljajuća nova, a posljednji puta se pojačala 1946. godine, dostižući svjetlinu magnitude 2.0 i privremeno postajući jedna od 50 najsjajnijih zvijezda na noćnom nebu.

Osim erupcije iz 1946. godine, jedino drugo potvrđeno opažanje ove zvijezde dogodilo se 1866. godine. No, novo istraživanje objavljeno na arXiv serveru za pretisak sugerira da je srednjovjekovni redovnik možda primijetio svjetlucanje T CrB-a već 1217. godine.

U srednjovjekovnim samostanima, redovnici bi redovito zapisivali kronike – popis značajnih događaja tijekom godine. Godine 1217., opat samostana Ursberg Abbey zapisao je: “U jesenskoj sezoni [1217.]… čudesan znak viđen je na određenoj zvijezdi na zapadu.”

Dr. Bradley Schaefer analizirao je mogućnosti da bi ovaj “čudesan znak” mogao biti nova ili neki drugi privremeni događaj na noćnom nebu. Nakon isključivanja drugih pojava poput supernove, kometa ili planeta, Schaefer je zaključio da je najvjerojatnije riječ o T CrB.


Također je razmotrio moguće opažanje T CrB-a 1787. godine, koje potječe iz kataloga zvijezda engleskog astronoma Francis Wollastona. Schaefer je analizirao mogućnost da je Wollaston napravio pogrešku u identifikaciji, ali je zaključio da je Wollaston vjerojatno zabilježio T CrB tijekom erupcije.

Što se tiče sljedeće erupcije T CrB, zvijezda je nedavno počela slabiti u svjetlini, što se dogodilo otprilike osam mjeseci prije njene erupcije 1945. godine. Ako se ovakvo ponašanje ponovi, Schaefer predviđa da bi zvijezda mogla ponovno zasvijetliti početkom proljeća 2024. godine, postajući najsjajnija nova od erupcije CP Puppis 1942. godine.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.