kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • SpaceX je lansirao tajanstvenu vojnu svemirsku letjelicu SAD-a
Svemir

SpaceX je lansirao tajanstvenu vojnu svemirsku letjelicu SAD-a

U operaciji od 2010. godine, X-37B Orbitalno testno vozilo dizajnirala je tvrtka United Launch Alliance, zajednički projekt Boeinga i Lockheed Martina, specifično za potrebe Zračne snage.
objavljeno

U četvrtak navečer, snažna raketa Falcon Heavy tvrtke SpaceX ponovno je uzletjela, ovaj put s ciljem prenosa tajanstvene dron letjelice X-37B američke vojske na njezinu istraživačku misiju. Poznat i kao Orbitalno Testno Vozilo, Boeing X-37 predstavlja ponovno upotrebljivu robotsku svemirsku letjelicu koja se lansira u orbitu pomoću nosača rakete, a zatim se vraća u Zemljinu atmosferu i slijeće poput svemirskog aviona.

Vođenje misije X-37B leži u rukama Ureda za brze sposobnosti Zračnih snaga, u suradnji sa Svemirskim snagama Sjedinjenih Američkih Država, s ciljem demonstriranja tehnologija ponovne upotrebe u svemiru. Vozilo je razvijeno kao povećana inačica prethodnog modela Boeing X-40 i prvotno je bilo NASA-in projekt prije nego što je prešlo pod okrilje Ministarstva obrane 2004. godine.

Nakon višetjednih odgoda, raketa je konačno lansirana iz Kennedy Space Centra NASA-e na Floridi u 20:07 po istočnoameričkom vremenu (01:07 GMT u petak), a lansiranje je uživo prenošeno na internetskoj stranici SpaceX-a. Kako navodi AFP, trenutačno je nejasno koje je odredište neopremljene i autonomno djelujuće svemirske letjelice na njezinoj sedmoj misiji.


O informacijama vezanim za ovu tajanstvenu svemirsku letjelicu i misiju Pentagon je objavio tek oskudne podatke. Misija je prvobitno bila zakazana za 7. prosinca, a SpaceX je u svojim izjavama spominjao samo kodno ime misije Pentagona – USSF-52.

“Raketa Falcon Heavy uspješno je poslala misiju USSF-52 u orbitu s lansirne platforme 39A,” izjavili su iz SpaceX-a.

Iz Pentagona su prije toga objavili da će sedma misija X-37B obuhvatiti niz naprednih eksperimenata. “Ti eksperimenti obuhvaćaju rad s ponovno upotrebljivim svemirskim avionom u novim orbitalnim režimima, ispitivanje tehnologija za buduću svijest o svemirskim domenama te proučavanje utjecaja zračenja na materijale koje je osigurala NASA,” navodi se u izjavi Ureda za brze sposobnosti Zračnih snaga SAD-a.

Dodatno su naglasili da je ovo prva misija X-37B koja koristi Falcon Heavy, jednu od najmoćnijih operativnih raketa sposobnih nositi teret do 26.700 kilograma duboko u svemir. X-37B, veličine malog autobusa, podsjeća na mini verziju umirovljenih svemirskih letjelica s posadom, a tijekom prethodnih misija provodio je testove za NASA-u vezane za utjecaj zračenja na sjemenke i druge materijale.

Lansiranje Falcon Heavyja uslijedilo je dva tjedna nakon što je Kina poslala svoj vlastiti tajanstveni robotski svemirski avion, Shenlong, u orbitu. Prema izvještajima državne novinske agencije Xinhua, misija bi trebala obuhvatiti “određeno vrijeme” tijekom kojeg će se provoditi provjere tehnologije ponovne upotrebe i svemirske znanstvene eksperimente u svrhu pružanja tehničke podrške mirnom korištenju svemira.

Tajanstvena letjelica SAD-a je dugačka 9 metara s rasponom krila od 4,5 metara. Ovo vozilo pokreću solarni paneli, dodatno naglašavajući njegovu efikasnost i ponovnu upotrebljivost.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.