kozmos.hr
Jeste li znali?

Sovjeti planirali slanje ljudske misije na Mars još 1985. godine

objavljeno

Dokazi su isplivali na površinu u deklasificiranim dokumentima CIA-e.

Sovjetski Savez planirao je poslati ljude na Mars prije nekoliko desetljeća. Sve je otkriveno u deklasificiranom dokumentu CIA-e koji je dostavio John Greenewald, osnivač i vlasnik Black Vault-a.

Misija se nikada nije ostvarila, no unatoč tome se od nje odustalo prije nekoliko desetljeća, detalji o su ostali tajni sve do 2018. godine. Cijeli dokument s oznakom tajnosti možete pronaći na ovoj poveznici . Datoteka je prilično dugačka pa smo je odlučili sažeti za vas u ovom članku.

Navodno planirana sovjetska misija na Mars

Prije nego što započnemo, želio bih napomenuti da deklasificirani dokument sadrži podatke dostupne nakon 1985. CIA je priznala da ima mnogo drugih dokumenata koji će ostati pod velom tajne, a ovo je jedini kojeg su autorizirani objaviti u skladu sa zakonom.

S obzirom da ne znamo kako su tekle daljnje istrage, većina onoga što je napisano bazira se na pretpostavkama i mogućim ishodima sovjetskih pokušaja slanja misije na Mars. Štoviše, ogromni dijelovi deklasificiranog dokumenta zatamnjeni su što znači da je u njemu bilo i više nego što CIA želi pustiti u javnost.


Kao što dokument sugerira, tehnologija koja bi poslala posadu na Mars nije postojala davne 1985. godine, ali je bilo jasnih naznaka da Sovjetski Savez radi na njenom razvoju.

Početkom 80-ih Sovjeti su u službenim korespondencijama s SAD-om izrazili puno povjerenje u uspjeh buduće misije na Mars navevši da su daleko napredniji u razvoju tehnologije od Amerikanaca.

Za usporedbu, prvi američki plan za istraživanje Marsa i slanje posade objavljen je 1952. U narednim godinama bilo je različitih studija i rasprava o tome na koji bi se način to moglo postići. Službeni je cilj bio poslati ljude na Mars do kraja 20. stoljeća te podići naselje ondje do 2010. Naravno, svi znamo da se ništa od toga nije ostvarilo.

Indikator sovjetskih napora, naveden u dokumentu, bila je i pojava dugotrajnih svemirskih letova s ​​ljudskom posadom. Ostali jasni pokazatelji bile su tehnologije u naglom razvoju. Dokument jasno navodi najmanje tri pristupa koja su Sovjeti mogli poduzeti prilikom slanja ljudske misije na Mars.

Na koncu takva se misija nikad nije ostvarila, a ako i je, onda je to bilo u potpunoj tajnosti. Sovjetski dokumenti iz tog vremena predviđaju realizaciju misije krajem 90.-ih, ali kako se sada čini, prva ljudska misija na Mars tek slijedi.

Što mislite, je li moguće da je već bilo sovjetskih, američkih ili nekih trećih misija na Mars? Prije otprilike mjesec dana bivši izraelski šef svemirske sigurnosti izjavio je da su Amerikanci desetljećima u kontaktu s izvanzemaljskim civilizacijama, a među ostalim tvrdi da su postojale zajedničke misije na Mars. Smatra da su planovi za podzemnu bazu na Crvenom planetu u razvoju. Interesantno, ali ne baš uvjerljivo, zar ne?

U svakom slučaju postoje ozbiljni planovi za istraživanje Marsa u narednim desetljećima. Bez obzira imamo li trenutno potrebnu tehnologiju ili ne, ona se razvija i sigurno će biti patentirana u skorije vrijeme.

Ovaj pothvat zahtjeva zajednički napor raznih vlada, a ne utrku što je često bio slučaj sa istraživanjem svemira. Razumijem svačiju želju da budu prvi i time bolji od protivničke strane, ali također vjerujem da je takav koncept pregazilo vrijeme.


Ni Amerikanci, ni Sovjeti nisu uspjeli poslati ljudsku misiju na Mars u prošlosti, ali sada s obzirom da tehnologija napreduje iz dana u dan, postoje realne mogućnosti da se to i ostvari. Sve bi, dakako, išlo mnogo brže kada bismo zajedno surađivali.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Greenewald, J. (2020, December 21). Soviet Plans for a Manned Flight to Mars, May 1985.
 LLC, R., NASA, P., & Ressmeyer, P. (2015, November 11). Here’s Why There’s Still Not a Human on Mars.
• Portree, D. (n.d.). Shuttle-Era Manned Mars Flyby (1985).
• Soviet Plans for a Manned Flight to Mars ( [PDF]. (2018, March 22). The Black Vault

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.