kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Upoznajte SHIELD – NASA-in novi projekt slijetanje na Mars
Svemir

Upoznajte SHIELD – NASA-in novi projekt slijetanje na Mars

Ilustracija SHIELD-a, koncepta lendera za Mars koji bi omogućio jeftinije slijetanje na površinu Crvenog planeta mehanizmom nalik na 'harmoniku' (©California Academy of Sciences/NASA).
objavljeno

Eksperimentalni lenderi poput SHIELD-a koriste sklopivu bazu nalik na harmoniku kako bi apsorbirali energiju udara umjesto da usporavaju spuštanje letjelice

SHIELD

Koristeći novi oblik slijetanja NASA radi na smanjenju troškova za slanje misija na Mars. Slijetanje na planet je sve samo ne jednostavno. Zapravo, toliko je izazovno da su to do danas uspjele samo Sjedinjene Američke Države, bivši Sovjetski Savez i Kina. Osim slijetanja i sam put na Mars predstavlja veliki izazov.

No s vremenom smo postali sve bolji i bolji u uspješnom slanju letjelica na Mjesec. Međutim, uspješno meko slijetanje na površinu Crvenog planeta sasvim je drugačija igra. Ako vozilo preživi ulazak kroz Marsovu atmosferu – ma koliko rijetka ona bila – nezgodan dio je sletjeti vozilo bez da se sruši na površinu.

Ilustracija SHIELD-a, koncepta lendera za Mars koji bi omogućio jeftinije slijetanje na površinu Crvenog planeta mehanizmom nalik na 'harmoniku' (©California Academy of Sciences/NASA).
Ilustracija SHIELD-a, koncepta lendera za Mars koji bi omogućio jeftinije slijetanje na površinu Crvenog planeta mehanizmom nalik na ‘harmoniku’ (©California Academy of Sciences/NASA).

Koristeći vrhunske padobrane, masivne zračne jastuke i jetpacke, NASA je uspješno sletjela na Mars devet puta. No što ako dopustimo da se letjelica sruši na Mars u nadi da će preživimo pad? Iako na prvu ne zvuči logično, upravo je ovo nešto an čemu NASA aktivno radi.


Inženjeri testiraju je li rušenje na Marsu najlakši način da se dođe do njegove površine. Eksperimentalni lenderi poput SHIELD-a koriste sklopivu bazu nalik na harmoniku kako bi apsorbirali energiju udara umjesto da usporavaju spuštanje letjelice. SHIELD je skraćenica za Simplified High Impact Energy Landing Device (tj. Pojednostavljeni uređaj za slijetanje velike udarne energije).

Sudaranje pomoću ‘harmonike’

Novi dizajn slijetanja na Mars pojednostavio bi mučne procese ulaska, spuštanja i slijetanja. Nova tehnologija omogućila bi veći izbor mjesta slijetanja te također smanjila troškove slijetanja. NASA-ina kampanja vraćanja uzoraka s Marsa uvelike je utjecala na dizajn SHIELD-a.

Hermetička metalna cijev će se koristiti za prikupljanje uzoraka stijena, a zatim će kapsula odnijeti uzorke natrag na Zemlju i sigurno se srušiti na površinu. Proučavanje tog procesa navelo je inženjere da se zapitaju je li ideja moguća, rekao je Velibor Dormarkovi, član tima JPL SHIELD.

Domarkovi je dodao „zašto ne bismo mogli spustiti nešto ‘sudarom’ na površinu Marsa, kad to isto već radimo sa slijetanjem na Zemlju?“ Ako uspijemo izvesti tzv. tvrdo slijetanje na Mars, SHIELD će vjerojatno moći sletjeti i na planete i mjesece s gušćom atmosferom.

Inženjeri testiraju sposobnost SHIELD-a da zaštiti osjetljivu elektroniku tijekom slijetanja kako bi dokazali teoriju. Ispitivanja su provedena u JPL-u pomoću tornja za ispuštanje. Cilj je utvrditi kako će Perseveranceove cijevi s uzorcima proći pri slijetanju na tvrdu Zemlju.

 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.