kozmos.hr
Svemir

Rusija se vraća na Mjesec

Letjelica Orion snimila je nevjerojatan pogled na Mjesečevu površinu tijekom jednog od preleta iznad našeg prirodnog satelita (©NASA/Orion/Artemis I).
objavljeno

Nakon pauze od gotovo pola stoljeća, Rusija je spremna za trijumfalan povratak na Mjesec sa misijom Luna-25. Lansiranje je redviđeno za 11.8, ova misija označava značajan trenutak, rezonirajući s napetostima uslijed Rusijine ofenzive na Ukrajinu.

Luna-25: Ponovno Buđenje Sovjetskih Snova

Predstojeće lansiranje Luna-25, prvo od 1976. godine, signalizira Moskvinu odlučnost za revitalizacijom i proširenjem nekad pionirskog sovjetskog lunarnog programa. Težak oko 800 kilograma, ovaj lander ciljat će južni pol Mjeseca – rijetko odredište u usporedbi s uobičajenim slijetanjima na lunarni ekvator.

Pripreme za Lansiranje i Ciljevi: Obećavajući Početak

Prema Roscosmosu, ruskoj svemirskoj agenciji, raketa Soyuz sastavljena je na kozmodromu Vostochny na ruskom Dalekom istoku za lansiranje Lune-25, zakazano za 11.8. Misija uključuje slijetanje, prikupljanje uzoraka tla i dugoročna znanstvena istraživanja, pokazujući Rusijinu tehnološku nadmoćnost.

Međunarodna Dinamika: Napeti Odnosi i Novi Savezi

Iako je lansiranje prvi korak u Moskvinom novom lunarnom programu, to je također odraz promjenjive međunarodne dinamike. Uz napete odnose s Zapadom, Rusija je izrazila interes za jačanje svemirske suradnje s Kinom. Povlačenje Europske svemirske agencije iz suradnje na Luna-25 i budućim misijama nije obeshrabrilo Moskvinu ambiciju.


Stav Predsjednika Putina: Izazovna Perspektiva

Prošle godine, predsjednik Vladimir Putin naglasio je Rusijinu odlučnost za razvoj svog lunarnog programa unatoč zapadnim sankcijama. Prisjećajući se svemirskih dostignuća Sovjetskog Saveza unatoč sankcijama iz 1961. godine, Putin je potvrdio Rusijinu predanost, izjavivši: “Vodimo se ambicijom naših predaka da napredujemo, unatoč svim poteškoćama i svim pokušajima da nas se spriječi u ovom kretanju izvana.”

Simbol Upornosti

Lansiranje Luna-25 misije simbolizira Rusijino tehnološko napredovanje i odlučnost da ide naprijed unatoč međunarodnim napetostima. Dok svijet promatra, Rusijine lunarne ambicije mogle bi otvoriti put novom dobu istraživanja i suradnje – ili produbiti postojeće podjele.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.