kozmos.hr
Svemir

Riješen misterij Jupiterovih aurora

objavljeno

Znanstvenici nisu ni uzeli u razmatranje jednu od glavnih teorija o nastancima aurora, unatoč činjenici da one na Zemlji nastaju zbog sličnog mehanizma.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Londonu i Kineske akademije znanosti otkrio je uzrok svjetlih rentgenskih bljeskova koje se na Jupiteru pojavljuju svakih nekoliko minuta. Uspjeli su riješiti ovaj fenomen, koji nas muči već 40 godina!

Rentgenske zrake su dio Jupiterove aurore, koje se formiraju kada je plinski omotač u interakciji s nabijenim česticama. Ova pojava je također prisutna i na Zemlji, no puno je izraženija na Jupiteru zbog jačih tokova energije.

U ovoj su studiji znanstvenici kombinirali rezultate nekoliko promatranja i mjerenja, kao što je opservatorij XMM-Newton pod vlasništvom ESA-e i satelit Juno kojim upravlja NASA. ESA je pružila podatke o rentgenskim mjerenjima, dok je NASA dala podatke o detaljnim promatranjima planeta tijekom fiksiranja baklji.


Napokon smo dobili odgovor na pitanje o Jupiterovim aurorama. Astronomi sada razumiju kompresiju magnetskog polja planeta. Čestice se zagrijavaju i guraju duž linija magnetskog polja prema atmosferi, što rezultira rentgenskim polarnim svjetlima. Izvor: ESA / NASA / Yao / Dunn
Ilustracija interakcija čestica, te posljedično nastajanje emisija x-zraka. Izvor: Zhonghua Yao

Kako navodi suradnik na projektu William Dunn i Svemirskoj istraživačkog laboratorija, znanstvenici promatraju Jupiterove aurore već desetljećima. U ovom slučaju, uzrok je bio poznat- kolizija iona sa atmosferom.

Sada je otkrivena i metoda po kojoj ioni dosežu njihov cilj. Unatoč činjenici da se aurora na Zemlji formira na sličan način, znanstvenici ju nisu radnije uvrstili kao jednu od mogućih teorija.

Rekonstruirani pogled na Jupiterove aurore snimljene sa Juno letjelicom. Podaci su prikupljeni u prosincu 2016. godine. Izvor: NASA/JPL-Caltech/Bertrand Bonfond

Aurore su uočene na nekoliko planeta Sunčevog sustava. Pošto su one posljedica interakcije solarnih vjetrova sa planetovom magnetosferom, aktivnost aurore opisi o snazi magnetskih polja. Na Veneri se auroru može vidjeti u obliku svjetlih mutnih točaka. Na Marsu, najveći sjaj bio je vidljiv u područjima gdje je lokalizirano magnetsko polje.

https://kozmos.hr/ovo-je-jedna-od-dosad-najboljih-slika-jupitera/

Aurore većih planeta su izraženije, što je posljedica posebnosti njihovih magnetskih polja. Najviša polarna svjetlost je zabilježena na Saturnu- čak na 1200 km visine.

Još jedno prepoznatljivo obilježje Jupitera je njegov utjecaj na njegove prirodne satelite: Europa, Io i Ganimeda se kreću kroz njegovu magnetosferu.


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Choi, C. Q. (2021, July 9). Mystery of Jupiter’s powerful X-ray auroras finally solved. Space.com.
• ESA. (n.d.). The mystery of what causes Jupiter’s X-ray auroras is solved.
• Greicius, T. (2017, September 6). Jupiter’s Auroras Present a Powerful Mystery. NASA.
• Morrow, A. (2016, June 29). Hubble Captures Vivid Auroras in Jupiter’s Atmosphere. NASA.
• Starr, M. (n.d.). A Mystery of Jupiter’s Constant Aurora Has Finally Been Solved After 40 Years. ScienceAlert.
• Yao, Z. (2021, July 1). Revealing the source of Jupiter’s x-ray auroral flares. Science Advances.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.