kozmos.hr
Svemir

Pronađen ‘najrazdvojeniji’ par smeđih patuljaka

autor
objavljeno

Tim znanstvenika nedavno je otkrio par smeđih patuljaka koji je međusobno udaljen više od 19 milijardi kilometara, što je tri puta više nego razmak između Plutona i Sunca.

Otkrivanje smeđih patuljaka

Tim astronoma otkrio je rijedak par smeđih patuljaka koji ima najširu razdvojenost od bilo kojeg do sada pronađenog binarnog sustava smeđih patuljaka.

Smeđi patuljci su nebeski objekti manji od normalne zvijezde i bez dovoljne mase za održavanje nuklearne fuzije, ali koji su dovoljno vrući da zrače energiju. Mnogi smeđi patuljci otkriveni su pomoću podataka NASA-inog Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) putem znanstvenog-građanskog projekta Backyard Worlds: Planet 9, koji traži pomoć od javnosti da pretraži WISE arhiv podataka slika kako bi pronašli smeđe patuljke i niske masovne zvijezde.

Umjetnički prikaz binarnog sustava smeđih patuljaka kao što je CWISE J014611.20-050850.0AB (©William Pendrill).

Nevjerojatno otkriće

U novoj studiji tim astronoma pregledao je slike otkrića Backyard Worlds, gdje su pratioci smeđi patuljci možda bili zanemareni. Pritom su otkrili rijedak binarni sustav smeđeg patuljaka (CWISE J014611.20 050850.0AB).


„Široki sustavi male mase kao što je CWISE J014611.20-050850.0AB obično se poremete u ranoj dobi, pa je činjenica da je ovaj preživio do sada prilično izvanredna“, rekao je koautor Adam Schneider.

Za ovu studiju, glavni autor Softich, koji je student astrofizike na ASU, prošao je kroz slike oko 3000 smeđih patuljaka iz Backyard Worlds i usporedio slike WISE s drugim slikama iz ankete, tražeći dokaze o smeđim patuljcima. patuljasti pratilac izvorne mete. Tim je zatim upotrijebio podatke iz istraživanja Dark Energy Survey (DES) kako bi potvrdio da se doista radi o paru smeđih patuljaka.

Zatim su upotrijebili Near-Infrared Echellette Spectrometer (NIRES) opservatorija Keck kako bi potvrdili da smeđi patuljci imaju spektralne tipove L4 i L8, te da su na procijenjenoj udaljenosti od oko 40 parseka (130,4 svjetlosne godine) od Zemlje, s predviđenim razmakom od 129 astronomskih jedinica, odnosno 129 puta udaljenosti između Sunca i Zemlje.

Najudaljeniji svemirski par

Ova udaljenost čini CWISE J014611.20-050850.0AB najudaljenijim parom smeđih patuljaka do sada pronađenim, s udaljenosti od oko 19 milijardi kilometara, što je tri puta više od Plutona od Sunca.

„Zbog svoje male veličine, binarni sustavi smeđih patuljaka obično su vrlo blizu jedan drugom. Pronaći tako široko razdvojen par vrlo je uzbudljivo,“ rekao je Softich.

WISE (lijevo) i Dark Energy Survey Collaboration (DES) (desno) slike CWISE J0146-0508AB. Na WISE slici niže razlučivosti par je spojen u jedan točkasti izvor, dok su dva različita entiteta vidljiva na DES slici više rezolucije. Crvenkasta nijansa oba objekta na DES slici pokazuje da emitiraju velik dio svoje svjetlosti u infracrvenom zračenju, što je svojstvo tipično za smeđe patuljke (©WISE/DES/Softich et al).

Osim toga, gravitacijska sila između para smeđih patuljaka je niža nego za par zvijezda s istim razmakom, pa je veća vjerojatnost da će se široke binarne smeđe patuljake poremetiti tijekom vremena, što ovaj par smeđih patuljaka čini iznimnim nalazom.


Tim se nada da će ovo otkriće omogućiti astronomima priliku da proučavaju binarne sustave smeđih patuljaka i da razviju modele i postupke koji će pomoći u prepoznavanju više njih u budućnosti.

„Binarni sustavi se koriste za kalibraciju mnogih odnosa u astronomiji, a ovaj novootkriveni par smeđih patuljaka predstavljat će važan test formiranja smeđih patuljaka i modela evolucije“, zaključila je koautorica Jennifer Patience.

Kozmička 3D Karta Mliječnog puta otkriva lokaciju smeđih patuljaka u blizini Sunčevog sustava

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Karin valentine (13. siječnja 2022.), „Team of astronomers finds widest separation of brown dwarf pair to date,“ news.asu.edu (pristup 17. siječnja 2022.)

Emma Softich et al., „CWISE J014611.20-050850.0AB: The Widest Separation Field Brown Dwarf Binary,“ Astrophysical Journal (2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.