kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Program Miyin: Kineska potraga za egzoplanetima pogodnim za život
Svemir

Program Miyin: Kineska potraga za egzoplanetima pogodnim za život

Ilustracija Programa Miyin
objavljeno

Jesmo li sami u svemiru? To je vjerojatno jedno od najčešće postavljenih pitanja u povijesti naše vrste. Unatoč našem tehnološkom napretku, još uvijek ne možemo odgovoriti na ovo pitanje. Ali ne odustajemo. Kina se priprema za revolucionarnu misiju pronalaženja naseljivih planeta izvan našeg Sunčevog sustava. Ambiciozni program Miyin, koji će započeti 2030. godine, koristit će napredne tehnologije snimanja i spektroskopije za proučavanje udaljenih nebeskih objekata i njihovog potencijala za podržavanje života.

Program Miyin: Pionirski rad u potrazi za naseljivim planetima

Zhang Xuhui, izvršni dopredsjednik Kineske akademije za aero-svemirsku znanost i tehnološke inovacije, najavio je program Miyin u razvoju na svemirskoj konferenciji u gradu Hefei. Global Times izvijestio je da će prva potraga za naseljivim planetima programom započeti 2030. godine, nakon završetka teleskopa.

Kartiranje sastava vode i istraživanje podrijetla života

Istraživači će koristiti snimanje visoke rezolucije i spektroskopska promatranja kako bi proučavali sastav vode raznih nebeskih objekata unutar našeg solarnog sustava. Krajnji cilj je razumjeti strukturu, fizička svojstva i raspodjelu molekularnih komponenti solarnog sustava, posebno vode, kao i njihovo podrijetlo, dinamiku i evoluciju kemijskog sastava. Osim toga, program nastoji istražiti nastanak života i uvjete koji ga čine mogućim na Zemlji.

Prekretnice do lansiranja programa Miyin

2025. godine, kineska svemirska postaja će biti domaćin eksperimenata u tehnologiji optičke interferencije, odnosno interferometriji, tehnici koja se koristi za proučavanje udaljenih nebeskih objekata. Eksperimentalni satelit s jezgrenom tehnologijom bit će lansiran 2026. godine, ostvarujući prvi put prostorno distribuiranu optičku interferencijsku detekciju i demonstrirajući osnovnu tehnologiju programa Miyin.

Do 2030. godine, završit će se osnovni tip niza teleskopa za optičko interferencijsko snimanje, a započet će potraga za naseljivim egzoplanetima.

Rastući kineski utjecaj u istraživanju svemira

Kineska ulaganja u svoj svemirski program dovela su do impresivnih postignuća, kao što je uspješno slijetanje sonde na dalekoj strani Mjeseca u siječnju 2019. godine, što nije ostvarila nijedna druga zemlja. S obzirom na to da će Međunarodna svemirska postaja NASA-e biti dekomisirana i izvedena iz orbite do 2031. godine, kineska svemirska postaja Tiangong vjerojatno će postati jedina operativna svemirska postaja.

Kroz program Miyin, Kina se priprema za daljnja istraživanja nebeskih tijela izvan našeg Sunčevog sustava. S uspješnom potragom za naseljivim planetima i razumijevanjem uvjeta koji podržavaju život, možemo se približiti odgovoru na pitanje jesmo li sami u svemiru. Kroz suradnju i zajednička istraživanja, znanstvenici diljem svijeta nastavljaju tražiti odgovore na ovo temeljno pitanje, ali i pridonose razumijevanju naše uloge u svemiru i mogućnostima za buduća istraživanja.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube