kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Postoje li temeljni problemi u našem razumijevanju svemira?
Svemir

Postoje li temeljni problemi u našem razumijevanju svemira?

Udaljenosti galaksija. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Mjerenja udaljenosti galaksija ili imaju sustavnu pogrešku, ili postoji temeljni problem s našim razumijevanjem fizike svemira.

Znanstvenici računali Hubbleovu konstantu na temelju velikog broja podataka

Znanstvenici sa Sveučilišta Hawaii u Manoi prikupili su dosad najveću kolekciju vrlo preciznih podataka o udaljenostima galaksija pod nazivom Cosmicflows-4. Ukupno je izmjereno oko 56-000 galaksija pomoću osam različitih metoda. Galaksije u svemiru, kao što je naša Mliječna staza, sastoje se od stotina milijardi zvijezda. Nakon Velikog praska, galaksije izvan našeg neposrednog susjedstva sve se više udaljavaju (pri sve većoj brzini što su udaljenije) zbog širenja svemira. Određivanjem udaljenosti između galaksija i njihovih brzina, možemo odrediti veličinu svemira i količinu vremena koja je prošla od njegova rođenja.

Astronomi su nastojali određivati udaljenosti galaksija još otkako su započela njihova otkrića prije nekih stotinu godina, objašnjava Brent Tully. Točnost naših alata sada je toliko visoka da možemo izmjeriti udaljenost između galaksija i brzinu širenja svemira, kao i starost svemira, s preciznošću od nekoliko postotaka. Koristeći novodobivena mjerenja, istraživači su odredili Hubbleovu konstantu ili H0, brzinu kojom se svemir širi. Uz statističku grešku od oko 1.5%, tim je odredio vrijednost H0 na 75 km u sekundi po megaparseku ili Mpc (1 megaparsek = 3,26 milijuna svjetlosnih godina).


Webbova opažanja ne pobijaju Veliki prasak, ali otkrivaju nedosljednosti

Značajna razlika između predviđanja Standardnog modela i stvarnih mjerenja

Za mjerenje udaljenosti galaksija postoji niz dostupnih metoda. Međutim, istraživanje se obično usredotočuje na određenu metodu. Program Cosmicflows Tullya i Ehsana Kourkchija kombinira izvorne podatke iz dviju metoda s podacima iz mnogih prethodnih studija. Međusobne usporedbe trebale bi ublažiti mogućnost sustavne pogreške budući da Cosmicflows-4 koristi niz različitih, neovisnih indikatora udaljenosti. Procjenjuje se da je svemir star oko 13 milijardi godina, međutim došlo je do paradoksa od velikog značaja kada su u pitanju detalji.

Koristeći standardni model kozmologije, predviđa se H0=67.5 km/s/Mpc s nesigurnošću od 1 km/s/Mpc. Postoji razlika od 7.5 km/s/Mpc između izmjerenih i predviđenih vrijednosti za Hubbleovu konstantu, što je mnogo više od očekivanog, s obzirom na moguću statističku grešku. Mjerenja udaljenosti galaksija ili imaju sustavnu pogrešku, ili postoji temeljni problem s našim razumijevanjem fizike svemira.

Novo istraživanje galaksija propituje standardni model kozmologije

Cosmicflows-4

Eksperiment Cosmicflows-4 također se koristi za proučavanje pojedinačnih galaksija i kako se ponašaju u odnosu na širenje svemira. Kao rezultat gravitacijskih utjecaja, nakupine materije mogu odstupati od ovog glatkog širenja na skali od udaljenosti između Sunca i Zemlje do udaljenosti između skupova galaksija (oko pola milijarde svjetlosnih godina).

Ogroman dio svemira sastoji se od zagonetne tamne tvari. Kako bismo bolje razumjeli način na koji su goleme strukture svemira u kojima dominira tamna tvar formirane tijekom vremena, možemo rekreirati orbite koje su galaksije slijedile još od vremena svojeg nastanka, znajući pritom da je na njihovo kretanje utjecala okolna masa.

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu The Astrophysical Journal.

Što je tamna tvar, a što tamna energija?

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram


t.me/kozmoshr

 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.