kozmos.hr
Svemir

Novo otkriće prokazalo rupe u Standardnom modelu

Muon g−2 oprema.
objavljeno

Na istraživanju rade dvojica Hrvata

Znanstvenici koji rade na međunarodnom projektu Moun g-2, a među kojima su i dvojica Hrvata, Marin Karuza i Vedran Vujnović sa Sveučilišta u Rijeci, došli su do spoznaja koje bi mogle uzdrmati Standardni model fizike. Radi se o teoriji koja opisuje većinu onog što vidimo oko sebe, no rezultati istraživanja upućuju na postojanje dosad neotkrivenih fizikalnih čestica i sila.

Prema onome što otkrili, jedne od fundamentalni čestica – mioni – ne ponašaju se onako kako predviđa standardni model. Rezultati eksperimenata prije 20 godina u Brookhavenu i trenutnih eksperimenata u Fermilabu dokazuju da je Standardni model nepotpun. Čini se da je potrebna neka ‘nova’ fizika.

Predviđanje i rezultati. Izvor: Ryan Postel, Fermilab/Muon g-2 collaboration
Predviđanje i rezultati. Izvor: Ryan Postel, Fermilab/Muon g-2 collaboration

Neotkrivene čestice

Mion ima 200 puta veću masu od elektrona. Nastaje u trenutku kad se kozmičke zrake sudare sa Zemljinom atmosferom, a umjetnim putem se proizvodi u velikim ubrzivačima čestica kao što je Fermilab. Njegova uloga je važna za proučavanje elementarnih čestica, a moguće je i da mion vrši interakciju s nekim zasad neotkrivenim silama ili česticama.


Kolaboracija Moun g-2 smatra da je moguće objašnjenje postojanje neotkrivenih čestica odnosno sila. U narednim godinama znanstvenici će morati tražiti rješenje izvan Standardnog modela.

Moun g-2 krenuo je 2012. godine s namjerom rješavanja ovog problema, a provodi se na ubrzivaču čestica u laboratoriju Fermilab, SAD. Sudjeluje preko 200 znanstvenika iz zemalja širom svijeta.

Rad na kalibraciji

Naši riječki znanstvenici skupa s talijanskim kolegama radili su na rješenjima sustava koji je ključan za rad eksperimenta. Rečeni sustav kalibrira 1296 detektora koji precizno određuju broj čestica i energiju. Kratki svjetlosni impulsi simuliraju fizikalne signale između detektora.

Marin Karuza, pročelnik Odjela za fiziku na Sveučilištu u Rijeci tvrdi “Svaka institucija unutar kolaboracije zadužena je za jedan dio eksperimenta. INFN, čiji sam član, zadužen je za sustav kalibriranja, što je veliki izazov.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Rudež T. (9.4.2021.), Znanstvenici došli do epohalnog otkrića koje bi moglo promijeniti fiziku. U projektu su sudjelovala i dva Hrvata, Jutarnji.hr

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.