kozmos.hr
Svemir

Povratak Astronauta sa Međunarodne Svemirske Postaje

Povratak Astronauta sa Međunarodne Svemirske Postaje
objavljeno

U ponedjeljak, dok je zora polako svitala, četvorica astronauta, nakon što su završili šestomjesečnu misiju na Međunarodnoj svemirskoj postaji (MSS), napravili su impresivan povratak na Zemlju. Njihova SpaceX letjelica, svijetleći u noćnom nebu, sletjela je u Atlantski ocean blizu obale Floride.

Među onima koji su se vratili bili su astronauti NASA-e, Stephen Bowen i Warren “Woody” Hoburg. Uz njih, povratku su svjedočili i Rus Andrei Fedyaev te Sultan al-Neyadi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, postavši tako prvi predstavnik iz arapskog svijeta s takvim produženim boravkom u svemiru.

Tijekom svog boravka na MSS-u, astronauti su često izražavali čežnju za komforima Zemlje: toplinom pravog tuša, okusom svježe kave i svježinom morske klime. Iako su morali čekati dodatni dan zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, prizor njihovog povratka obasjao je noćno nebo iznad Cape Canaverala.

Nakon slijetanja, radost koju su osjećali bila je više nego očita. Kako su naveli iz SpaceX-ove Kontrole Misije, “Očekuje ih prava proslava.”


Učestale Smjene na MSS-u

Prije njihova povratka, SpaceX je već poslao novu posadu koja će ih zamijeniti, svega tjedan dana ranije. Očekuje se nova izmjena astronauta krajem ovog mjeseca. Tom prilikom vraćaju se dvojica Rusa i jedan američki astronaut, koji su odlučili produžiti svoj svemirski boravak na godinu dana zbog tehničkih problema s njihovom Soyuz kapsulom.

U svakom trenutku, Međunarodna svemirska postaja pruža dom za sedmoro astronauta.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.