kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Astronomija
  • /
  • Potraga za vezama između dviju najimpresivnijih pojava svemira trenutno nije dala rezultate
Astronomija

Potraga za vezama između dviju najimpresivnijih pojava svemira trenutno nije dala rezultate

Ilustracija FRBa
objavljeno

S vremena na vrijeme, znanstvenici primijete intenzivan izboj radiovalova iz svemira – izboj koji traje samo trenutak ali isijava toliko energije u milisekundi koliko sunce proizvede u nekoliko godina. Podrijetlo ovih “brzih radio izboja” jedna je od najvećih zagonetki u astronomiji danas.

Mnoštvo teorija

Nema manjka ideja koje bi objasnile uzrok izboja: trenutni katalog teorija pokazuje više od 50 potencijalnih scenarija. Izbor varira od visoko magnetiziranih neutronskih zvijezda, sudara iznimno gustih zvijezda do mnogih drugih ekstremnih ili egzotičnih fenomena.

Kako znanstvenici mogu utvrditi koja je teorija ispravna? Jedan način je tražiti dodatne informacije o izbojima, koristeći druge kanale: konkretno, koristeći valove u strukturi svemira poznate kao gravitacijski valovi.

U novoj studiji objavljenoj u časopisu The Astrophysical Journal, znanstvenici su usporedili desetke opažanja brzih radio izboja s podacima iz teleskopa za gravitacijske valove kako bi vidjeli postoje li neke veze.


Astronomija gravitacijskih valova

Kada pomislite na teleskope, vjerojatno mislite na one koji traže elektromagnetske signale poput svjetlosti, radio valova ili X-zraka. Mnoge zvijezde i druge stvari u svemiru proizvode ove signale. Međutim, prašina i plin koji su obilni u galaksijama mogu prigušiti ili blokirati ove signale.

Gravitacijski valovi su drugačiji: prolaze ravno kroz materiju, pa im ništa ne može stajati na putu.

Do sada su znanstvenici detektirali gravitacijske valove iz sudara sustava kompaktnih zvijezda poput crnih rupa i neutronskih zvijezda te otkrili pogone iza gama-zračnih bljeskova.

Postoje i razlozi za vjerovanje da brzi radio izboji mogu proizvesti signale gravitacijskih valova.

Što uzrokuje brze radio izboje?

Neke brze radio izboje primijećeno je da se ponavljaju, ali većina se vidi kao pojedinačni događaji.

Za ponavljajuće izboje, nedavno simultano opažanje X-zraka i radio izboja iz visoko magnetizirane neutron star u našoj galaksiji dokazuje da ovaj tip zvijezde može proizvesti brze radio izboje. Za one koji se ne ponavljaju dosad nije identificiran izvor.

Međutim, neke teorije uključuju astronomske objekte i događaje za koje znamo da proizvode snažne gravitacijske valove. Stoga, ako znanstvenici imaju ideju gdje se na nebu događa brzi radio izboj, i kada, mogu ciljano pretraživati gravitacijske valove preko istog dijela neba.

Teleskop CHIME

U potrazi za novim dokazima o uzrocima brzih radio izboja, znanstvenik je predvodio ciljanu pretragu koristeći brze radio izboje detektirane teleskopom CHIME u Kanadi.

Budući da je projekt CHIME/FRB detektirao stotine brzih radio izboja, postoji dobra šansa da će se jedan uloviti dovoljno blizu Zemlje da ga primijeti teleskop za gravitacijske valove.

Kakvi su rezultati?

Jesu li znanstvenici nešto otkrili? Nažalost, ovaj put nisu.

To nije bilo iznenađenje jer se vjeruje da su brzi radio izboji puno češći od detektiranih gravitacijskih valnih signala. Drugim riječima, izvori gravitacijskih valova činili bi samo mali postotak brzih radio izboja.


Što je sljedeće?

Unatoč nedostatku definitivnih rezultata ovaj put, buduće pretrage mogu biti ključne za razumijevanje brzih radio izboja.

Detektori gravitacijskih valova postali su osjetljiviji nego kad je provedena ova pretraga i nastavit će se poboljšavati u narednim godinama. To znači da će omogućiti veći domet kroz svemir, pa znanstvenici mogu testirati mnogo veći uzorak brzih radio izboja.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.