kozmos.hr
Jeste li znali?

Pošaljite dječje radove o svemiru u svemir

Dijete astronaut / Beba astronaut (Yayimages)
autor
objavljeno

Projektom „Šaljemo dječju maštu u svemir“ Svemirsko udruženje jugoistočne Europe otvorilo je mogućnost slanja dječjih radova u orbitu – tj. u sam svemir!

Radovi o svemiru letjet će u svemir

Zemlje Svemirskog udruženja jugoistočne Europe (eng. Southeastern European Space Association ili SESA), zajedno s partnerima iz Indije, lansiraju zajednički satelit u orbitu te su objavili kako će u sklopu projekta „Šaljemo dječju maštu u svemir“ omogućiti slanje dječjih radova – vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta – u sam svemir!

Neuspješan prvi let nove indijske rakete – izgubljena 2 satelita

Temeljne ideje projekta

‘Zadatak’ za najmlađe veoma je jednostavan – sve što moraju jest nacrtati ili na neki drugi način napraviti rad na temu svemira te ga poslati nadležnoj nacionalnoj organizaciji SESA-e. U projektu će, osim Hrvatske, sudjelovati i djeca iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije te Srbije.


Svi dobiveni crteži bit će učitani u memoriju satelita te poslani u svemir do kraja ove godine! Učenici će, dakako, dobiti potvrdu o njihovom sudjelovanju u projektu, a svi likovni materijali bit će neprestano i stalno javno dostupni za pregledavanje.

U objavi na službenoj stranici SESA-e predsjednik Komiteta za razvoj svemirskog programa, Dušan Radosavljević, pojasnio je kako – „Mi i naša djeca treba da gradimo novu budućnost, da obnavljamo suradnju, da čuvamo zajedništvo. Ovo će djeci ostati za cijeli život, pratit će ih cijeli život, ovo je dobar početak za njih. Ponosni smo na činjenicu da je u ovaj povijesni događaj i pothvat u koji je uključena cijela regija; jer da u ovoj kampanji sudjeluju samo djeca iz jedne zemlje glavni cilj ne bi bio ispunjen. Stoga sudjeluju djeca iz svih SESA zemalja, a to je već u startu suradnja i prikaz svijetle budućnosti. Simbolično rečeno, sigurno je da će svi zajedno, ovako mali, prvi put gledati u istom smjeru već tijekom lansiranja, a i mi zajedno s njima, a to je dobar početak za gledanje i rad u istom smjeru i na drugim poljima.“

Kako i gdje poslati slike

INDO-SESA satelit jedan je od 75 indijskih satelita koji će biti lansirani povodom proslave 75 godina nezavisnosti Republike Indije koji je – zahvaljujući uspješnoj suradnji – dodijeljen SESA-i.

Radove je moguće poslati klikom na sljedeći link – tj. sve što trebate je ispuniti kratki Google Formular s osnovnim podatcima (potrebno je imati Gmail račun kako bi se pristupilo obrascu). Sliku vašeg mališana prije slanja morate skenirati ili fotografirati kako biste ju mogli priložiti obrascu! Rok za slanje priloga je kraj veljače 2023. godine – tako da nema još puno vremena!


Indijski znanstvenici rade na uređaju za uzgoj mikroba u svemiru

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

„Kampanja za mališane,“ sesa.agency (pristup 10. veljače 2023).

Sandro Vrbanus (10. veljače 2023.), „Dječji radovi o svemiru letjet će u svemir – i vaša se djeca mogu prijaviti,“ bug.hr (pristup 10. veljače 2023).

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.