kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Posada NASA-inog simuliranog Marsovskog habitata izašla nakon godine dana izolacije
Znanost

Posada NASA-inog simuliranog Marsovskog habitata izašla nakon godine dana izolacije

Posada NASA-inog simuliranog Marsovskog habitata izašla nakon godine dana izolacije
objavljeno

Četveročlana posada NASA-ine misije na Mars napustila je simulirani habitat nakon jednogodišnjeg eksperimenta na Zemlji.


Nakon 378 dana provedenih u izolaciji, četvero volontera napustilo je prvi simulirani Marsovski habitat NASA-e u Johnson Space Centru u Houstonu. Posada, koja je započela svoju misiju 25. lipnja 2023., izlaskom iz habitata u subotu u 17 sati završila je dio projekta Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA).

Kelly Haston, Anca Selariu, Ross Brockwell i Nathan Jones ušli su u 3D-printani habitat kako bi simulirali uvjete buduće misije na Mars. Živjeli su i radili u prostoru od 157 kvadratnih metara, suočavajući se s izazovima poput ograničenih resursa, izolacije i kašnjenja u komunikaciji do 22 minute s njihovim ‘matičnim planetom’.

“Zapravo je predivno moći reći ‘pozdrav‘ svima,” izjavila je Kelly Haston, zapovjednica misije, odmah nakon izlaska.

Fokus na prehranu i održivi razvoj

Steve Koerner, zamjenik direktora Johnson Space Centra, naglasio je kako je većina eksperimenata prve posade bila usmjerena na prehranu i njezin utjecaj na izvedbu. “Ovo je ključna znanost dok se pripremamo poslati ljude na Crveni planet,” rekao je Koerner. Posada je bila odvojena od svojih obitelji, stavljena na pažljivo propisani plan prehrane i prošla je kroz mnoga promatranja.


Ross Brockwell, inženjer leta posade, istaknuo je važnost održivog života za dobrobit svih na Zemlji. “Vrlo sam zahvalan što sam imao ovu nevjerojatnu priliku živjeti godinu dana u duhu planetarne avanture prema uzbudljivoj budućnosti,” rekao je Brockwell. Dodao je kako je ključno koristiti resurse ne brže nego što se mogu obnoviti i proizvoditi otpad ne brže nego što se može ponovno preraditi u resurse.

“Ne možemo živjeti, sanjati, stvarati ili istraživati u značajnom vremenskom okviru ako ne živimo po tim principima,” dodao je Brockwell, “ali ako to činimo, možemo postići i održati nevjerojatne i inspirativne stvari poput istraživanja drugih svjetova.”

Zašto Mars?

Anca Selariu, znanstvena suradnica misije, često je dobivala pitanje zašto postoji fiksacija na Mars. “Zašto ići na Mars? Jer je moguće,” rekla je Selariu. “Svemir može ujediniti i izvući najbolje iz nas. To je jedan od ključnih koraka koji ćemo poduzeti kako bi osvijetlili put u sljedeća stoljeća.”

NASA planira još dvije CHAPEA misije, a posade će nastaviti provoditi simulirane svemirske šetnje i prikupljati podatke o fizičkom i bihevioralnom zdravlju i izvedbi. “Mars je naš cilj,” zaključio je Koerner, naglašavajući važnost projekta kao koraka prema američkom vodstvu u globalnim naporima istraživanja svemira.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.