kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Pogledajte nevjerojatnu sliku od 1,5 milijardi piksela Maglice Lambda Centauri
Svemir

Pogledajte nevjerojatnu sliku od 1,5 milijardi piksela Maglice Lambda Centauri

objavljeno

Europski južni opservatorij (ESO) ove godine predstavlja nešto neobično u svijetu astronomije – Maglicu Lambda Centauri, poznatiju u međunarodnom kontekstu kao “Running Chicken Nebula”. Ova značajna astronomska struktura, središte za formiranje novih zvijezda, zabilježena je u impresivnoj detaljnosti na novoj slici od 1,5 milijardi piksela. ova fotogrfija je snimljena pomoću Teleskopa za VLT koji se nalazi na ESO-ovom lokalitetu Paranal u Čileu.

Smještena u zviježđu Centaur, Maglica Lambda Centauri (IC 2944) nalazi se na udaljenosti od oko 6,500 svjetlosnih godina od Zemlje. Ova maglica obiluje mladim zvijezdama čije intenzivno zračenje pretvara okolni vodik u sjajne ružičaste nijanse, stvarajući zadivljujuću pogled.

Maglica Lambda Centauri uključuje nekoliko regija, a sve su one detaljno prikazane na ovoj prostranoj slici koja pokriva nebeski prostor usporediv s približno 25 punih Mjeseci. Jedno od najistaknutijih područja unutar maglice je IC 2948, koje svojim prozračnim pastelnim nijansama gasa i prašine privlači pozornost. Centralni dio slike, označen svijetlom, vertikalnom strukturom, predstavlja IC 2944. Najsjajnija točka u ovoj regiji je zvijezda Lambda Centauri, vidljiva golim okom i znatno bliža Zemlji nego sama maglica.


 Ova slika od 1,5 milijardi piksela pokriva područje na nebu otprilike 25 punih Mjeseci. Zasluge: ESO/VPHAS+ tim, CASU.
Ova slika od 1,5 milijardi piksela pokriva područje na nebu otprilike 25 punih Mjeseci. Zasluge: ESO/VPHAS+ tim, CASU.

Unutar IC 2948 i IC 2944 nalazi se brojne mlade zvijezde koje, iako svijetle, stvaraju dramatične promjene u svom okruženju. Neka područja maglice, poznata kao Bokove globule (Izolirane sferne male tamne maglice nazivaju se Bokove globule), uspijevaju odoljeti intenzivnom ultraljubičastom zračenju koje obiluje u ovoj regiji. Detaljnijim pregledom slike mogu se uočiti ovi mali, tamni i gusti skupovi prašine i plina.

Pored IC 2944, slika prikazuje i druge regije, uključujući Gum 39 i 40 u gornjem desnom kutu te Gum 41 u donjem desnom kutu. Slika obiluje narančastim, bijelim i plavim zvijezdama, stvarajući dojam nebeskog vatrometa. Ovaj mozaik sadrži brojne astronomske fenomene koji pozivaju na istraživanje i divljenje.

Ovaj mozaik je sastavljen od stotina pojedinačnih okvira pažljivo spojenih zajedno. Svaka fotografija snimljena je kroz filtre koji propuštaju svjetlost različitih valnih duljina, a zatim su kombinirani u konačni prikaz. Promatranja su izvedena pomoću širokokutne kamere OmegaCAM na VLT-u, teleskopu u vlasništvu Nacionalnog instituta za astrofiziku u Italiji (INAF) i smještenom od strane ESO-a na njihovom lokalitetu Paranal u čileanskoj pustinji Atacama. Podaci korišteni za izradu ovog mozaika dio su VLT-ove fotometrijske Hα ankete južne galaktičke ravnine i izbočine (VPHAS+), projekta usmjerenog na bolje razumijevanje životnog ciklusa zvijezda.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.