kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Pogledajte kako izgleda povratak na Zemlju unutar svemirskog broda
Svemir

Pogledajte kako izgleda povratak na Zemlju unutar svemirskog broda

Evo kako izgleda povratak na Zemlju unutar svemirskog broda
objavljeno

Evo prilike da iz prve ruke doživite kako je to vratiti se na Zemlju unutar svemirske kapsule.


Mala svemirska letjelica W-1, koju je razvila tvrtka Varda Space Industries, uspješno je sletjela na Poligon za testiranje i obuku u Utahu 21. veljače 2024. godine. Kamera smještena unutar kompaktne kapsule promjera 90 cm zabilježila je cijeli fascinantan proces ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu – od odvajanja od satelitske platforme na niskoj Zemljinoj orbiti (Low Earth Orbit – LEO), preko intenzivnog i vatrenog ponovnog ulaska u atmosferu, do otvaranja padobrana i na koncu, do prizemljenja uz blage oscilacije.

Kako prenosi Universe Today, video snimka pruža ne samo vizualni doživljaj već i audio zapis. Zvukovi ponovnog ulaska i slijetanja posebno su impresivni. Također je dostupan i 27-minutni neuređeni video zapis koji prikazuje cijeli proces, od trenutka odvajanja od satelitske platforme pa sve do trenutka dodira s tlom. Prema izvještaju na platformi X, brzine ponovnog ulaska dosegle su Mach 25. Letjelica W-1 bila je dio misije svemirske letjelice Rocket Lab Photon, lansirane u lipnju 2023. godine u sklopu SpaceX-ove misije zajedničkog prijevoza Transporter-8 (na kojoj je lansirana i NASA-ina misija CAPSTONE). Varda je iskoristila ovu priliku za testiranje svojih tehnologija u svemiru.


Proizvodnja lijekova u svemiru

Unutar kapsule, Varda je uspjela proizvesti kristale lijeka nazvanog ritonavir, antiviralnog lijeka uzgojenog u uvjetima mikrogravitacije niske Zemljine orbite, korisnog za liječenje HIV-a i hepatitisa C. Ambicija tvrtke je razviti infrastrukturu koja će olakšati pristup komercijalnim industrijama do niske Zemljine orbite. “Proizvodimo farmaceutske proizvode u svemiru,” izjavio je Will Bruey, izvršni direktor tvrtke Varda, tijekom intervjua za Marketplace. “Uklanjanjem gravitacije omogućuje nam kreiranje lijekova koji se na Zemlji ne mogu proizvesti. Gravitacija djeluje kao jedan od parametara. Slično kako temperaturna kontrola na pećnici omogućava stvaranje raznovrsnih recepata i jela, promjena gravitacije omogućuje modifikaciju kemijskih procesa za formulaciju lijekova.”

Svemirska letjelica W-1 provela je osam mjeseci integrirana s letjelicom Rocket Lab Photon (gornji stup rakete Electron), koja je osiguravala potrebnu energiju, pogon i navigacijske sposobnosti kapsuli.

Veliki uspjeh

Ovaj projekt je izuzetan uspjeh koji demonstrira iznimnu suradnju između ekipa Rocket Laba i Varde u kreiranju inovativne i visoko efikasne svemirske letjelice, uspješno izvedenu demonstraciju proizvodnje u svemiru i siguran povratak kapsule s gotovim farmaceutskim proizvodom već pri prvom pokušaju,” izjavio je Peter Beck, glavni izvršni direktor Rocketlaba, u službenom priopćenju. “Postignuće ove misije služit će kao solidna osnova za budući razvoj kapsule za ponovni ulazak u atmosferu, što bi moglo omogućiti i provedbu misija s posadom.”

Po povratku na Zemlju, kapsula je poslana u središnji ured Varde u Kaliforniji na temeljitu analizu, dok su uzorci ritonavira proslijeđeni farmaceutskoj kompaniji Improved Pharma na detaljnu evaluaciju. Varda je također objavila da će podijeliti informacije dobivene tijekom misije ponovnog ulaska s NASA-om i Zračnim snagama SAD-a, u skladu s postojećim ugovorima s ovim institucijama.”

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.