kozmos.hr
Svemir

Počinje ‘pogonsko spuštanje’ na Mjesec

Fotografija pokazuje Odisej kako prolazi preko bliže strane Mjeseca nakon ulaska u Mjesečevu orbitu 21. veljače 2024. Lender je i dalje u izvrsnom zdravlju u mjesečevoj orbiti. Zasluge: Intuitive machines.
objavljeno

Tvrtka sa sjedištem u Houstonu će pokušati ostvariti prvo američko slijetanje na Mjesec nakon 50 godina, kao dio NASA-inih napora da omogući komercijalnim letjelicama stvaranje putanje za povratak astronauta na Zemljin satelit do kraja ovog desetljeća. Ukoliko sve prođe prema planu, tvrtka Intuitive Machines će svojeg šesterokutnog lendera spustiti blizu južnog pola Mjeseca, u 12:40 po hrvatskom vremenu.

Kontrolori leta očekuju potvrdu o slijetanju otprilike 15 sekundi nakon što se dogodi, a cijeli događaj možete pratiti uživo na internetskoj stranici tvrtke. Lander će neposredno prije slijetanja ispustiti vanjsku kameru koja će zabilježiti posljednje trenutke njegovog spuštanja.

Pratite uživo:

Webcast je objavio da je motor “u nominalnom stanju” — izraz u zrakoplovstvu koji znači da radi kako je očekivano. Svemirska letjelica radi potpuno samostalno. Očekivano vrijeme slijetanja je 18:24 po istočnom vremenu (00:24 po Hrvatskom vremenu), iako bi moglo biti određenog prostora za manevriranje. Mogli bismo saznati u svakom trenutku je li Odisej sigurno sletio, ali bi to i moglo potrajati nekoliko minuta, prema webcastu.


Lunarni modul Odisej, nadimka “Odie” ili IM-1, je započeo svoje “pogonsko spuštanje” u pokušaju da postane prva američka svemirska letjelica koja će uspješno sletjeti na Mjesec nakon pet desetljeća.

Vrijeme slijetanja u 18:24 po istočnom vremenu (00:24 po Hrvatskom vremenu) je prošlo.

Intuitive Machines rješava probleme u komunikaciji

Tvrtka Intuitive Machines je znla da neće moći uspostaviti kontakt s modulom točno u trenutku slijetanja, ali su očekivali da bi mogli dobiti odgovor ubrzo nakon toga.

Sada je u tijeku iščekivanje hoće li Intuitive Machines uspjeti uspostaviti komunikaciju.

Lander tvrtke Intuitive Machines je sletio na Mjesec

Prema zadnjim informacijama, tvrtka Intuitive Machines je upravo (00:23 po Hrvatskom vremenu) potvrdila da je lunarni lender Odisej na površini Mjeseca. Sjedinjene Američke Države su se vratile na površinu Mjeseca!

“Znam da je ovo bilo kao na iglama, ali mi smo na površini i prenosimo,” upravo je na webcastu objavio izvršni direktor Intuitive Machinesa, Steve Altemus. “Dobrodošli na Mjesec.”

Točno stanje modula još uvijek nije jasno. Ali tvrtka je potvrdila da je uspostavila kontakt.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.