kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Pionirsko dostignuće u svemirskoj kemiji: značajan napredak na putu prema kolonizaciji Marsa
Znanost

Pionirsko dostignuće u svemirskoj kemiji: značajan napredak na putu prema kolonizaciji Marsa

Pionirsko dostignuće u svemirskoj kemiji - značajan napredak na putu prema kolonizaciji Marsa
objavljeno

Najnovija istraživanja pokazuju obećavajući napredak u proizvodnji kisika na Marsu. Znanstvenici istražuju kako bi elektrokemijskom oksidacijom vode, koja koristi solarne panele kao izvor energije, mogli razgraditi vodu na kisik i vodik. Ključan element ovog procesa su katalizatori reakcije evolucije kisika (OER), koji se moraju sintetizirati na samom Marsu kako bi se izbjegli visoki troškovi transporta s Zemlje.

Tim s Sveučilišta za znanost i tehnologiju Kine (USTC), pod vodstvom prof. Luoa Yija, prof. Jianga Juna i prof. Shanga Weiweia, uspio je automatski sintetizirati i optimizirati OER katalizatore iz marsovskih meteorita pomoću naprednog “robota” opremljenog umjetnom inteligencijom (UI).

Profesor Luo Yi istaknuo je interdisciplinarnu suradnju kao ključ uspjeha: “Naša umjetna inteligencija (UI) koristi materijale s Marsa kako bi na inovativan način sintetizirala OER katalizatore.” UI koristi spektroskopiju laserom induciranog raspada (LIBS) kako bi analizirala elementarni sastav marsovskih elemenata i materijala, a zatim provodi niz predtretmana i testiranja kako bi se dobio krajnji proizvod – metalni hidroksidi koji se koriste za proizvodnju kisika.

Koje su najbolje kombinacije elemenata za katalizator?

Napredne simulacije i teorija funkcionalne gustoće omogućuju umjetnoj inteligenciji da eksperimentalno odredi najbolje kombinacije elemenata za katalizator. Zanimljivo, ovaj proces bi tradicionalnom metodom trajao oko 2.000 godina, dok ga umjetna inteligencija uspijeva završiti u samo dva mjeseca.

Ovaj katalizator, testiran u uvjetima koji oponašaju marsovsku atmosferu, pokazao je izvanredne rezultate, održavajući stabilnu proizvodnju kisika više od 550.000 sekundi. Tim istraživača sada planira transformirati ovo umjetnu inteligenciju u univerzalnu platformu za razne kemijske sinteze, što bi moglo imati dalekosežne implikacije ne samo za svemirska istraživanja, već i za kemijsku industriju općenito.

Jedan od recenzenata istaknuo je kako je ovakav tip istraživanja iznimno zanimljiv i brzo se razvija, posebno u području sinteze i otkrivanja novih organskih i neorganskih materijala. Jiang Jun, jedan od vodećih znanstvenika projekta, optimistično zaključuje: “U budućnosti, uz pomoć umjetne inteligencije, ljudi bi mogli uspostaviti tvornicu kisika na Marsu. Samo 15 sati sunčevog zračenja dnevno bilo bi dovoljno za proizvodnju potrebne koncentracije kisika za ljudski opstanak. Ovo je značajan korak prema ostvarenju našeg sna o kolonizaciji Marsa.”

Rezultati ovog pionirskog istraživanja objavljeni su u znanstvenom časopisu Nature Synthesis, čime su privukli pažnju znanstvene zajednice širom svijeta.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube