kozmos.hr
Jeste li znali?

Pet citata velikog Isaaca Asimova

Isaac-Asimov-Robot (Curiosmos)
objavljeno

Isaac Asimov bio je rusko-američki polihistor i autor  koji je iza sebe ostavio svevremenska djela kao što su ‘Serijal o robotima’ te nedavno ekranizirani ‘Serijal o Zakladi’.

Nevjerojatan um Isaaca Asimova

2. siječnja 2023. godine obilježili smo 103. obljetnicu rođenja polihistora, pisca i biokemičara Isaaca Asimova (rođen 1920. godine). Asimov je poznat kao autor mnogih monumentalnih djela znanstvene fantastike, povijesti i popularne znanosti – kao što su ‘Serijal o robotima’ (Robot) te nedavno ekranizirani ‘Serijal o Zakladi’ (Foundation).

Pet zastrašujućih predviđanja Stephena Hawkinga

Plodni pisac, preminuo je 1992. godine, iza sebe je ostavio bogatu baštinu – oko 500 svezaka djela – a s njom i nekoliko svevremenskih citata. Kako bismo proslavili njegov život, pisanje i postignuća, ovom prilikom prenosimo njegova poznata „Tri zakona robotike“ i pet citata koji opisuju njegovu viziju života i svijeta.


https://www.youtube.com/watch?v=8NL2cLjNExI

Tri zakona robotike

Asimov je u širim krugovima možda najpoznatiji po svoja „Tri zakona robotike“, koja kažu da:

(1) Robot ne smije ozlijediti čovjeka niti svojim nedjelovanjem dopustiti da čovjek strada.

(2) Robot se mora pokoravati naredbama koje izdaju ljudska bića osim u slučajevima kada bi takva naredba bila u suprotnosti s Prvim zakonom.

(3) Robot mora štititi vlastito postojanje sve dok takva zaštita nije u sukobu s Prvim ili Drugim zakonom.

10 Teslinih predviđanja o budućnosti koja su se obistinila

Pet citata

Možda jedan od njegovih najuzbudljivijih citata odnosi se na računala. Asimov je napisao: „Ne bojim se računala; Bojim se njihova izostanka.“ ― Isaac Asimov.

„Najtužniji aspekt života trenutno je da znanost skuplja znanje brže nego što društvo prikuplja mudrost.“ ― Isaac Asimov. Ovaj citat zorno oslikava društvo Asimovog vremena, ali isto tako – nažalost – i naše današnje društvo.

Ponekad citati jednostavno govore sami za sebe: „Ljudi koji misle da sve znaju velika su smetnja za nas koji znamo.“ ― Isaac Asimov

Asimovljeva je poezija bila duboka. „Reci mi zašto zvijezde sjaje, zašto se bršljan vijuga, Reci mi što nebo čini tako plavim, A ja ću ti reći zašto te volim. Nuklearna fuzija čini zvijezde sjajem, Tropizmi čine bršljanovu nit, Raleighovo raspršenje čini nebo tako plavim, Hormoni testisa razlog su zašto te volim.“ ― Isaac Asimov.

Te konačno, posljednji citat:

„Inteligencija je slučajna posljedica evolucije, no ne nužno i prednost.“ ― Isaac Asimov.

3, 6, 9 i zašto su brojevi bili važni Nikoli Tesli

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.