kozmos.hr
Astronomija u Hrvatskoj

Party za Pamćenje! Yuri’s Night Zagreb: Zvjezdana Noć S Prvim Hrvatskim Satelitom

objavljeno

Yuri’s Night Zagreb: Zvjezdana Noć S Prvim Hrvatskim Satelitom

Svemir je oduvijek bio mjesto koje intrigira ljude širom svijeta. Fascinacija zvjezdanim prostranstvima seže još od davnih vremena, a s razvojem tehnologije, čovječanstvo je krenulo u nevjerojatna istraživanja ovog beskrajnog i tajanstvenog područja. Stoga, nije ni čudo da se diljem svijeta organiziraju brojni događaji posvećeni istraživanju svemira i promicanju svemirske tehnologije. Jedan od takvih događaja je i Yuri’s Night, koji se održava 12. travnja svake godine, diljem svijeta.

Yuri’s Night je globalni događaj kojim se obilježava let prvog čovjeka u svemir – Jurija Gagarina. Ovaj dan se danas obilježava u preko 80 zemalja diljem svijeta, a glavna svrha ovog događaja je promicanje svemirske tehnologije i razmjena znanja o istraživanju svemira.

Upravo iz tog razloga, i Hrvatska će se ove godine pridružiti globalnom slavlju Yuri’s Night, ali na poseban način. Događaj će se održati u petak, 14. travnja 2023. godine, u prostoru zagrebačke Pivane na adresi Ilica 222, s početkom u 18 sati.


Osim što će se slaviti prvi čovjek u svemiru, ovaj događaj će biti posvećen i prvom hrvatskom satelitu – CroCube. CroCube je mali satelit koji će biti lansiran u svemir u siječnju 2024. godine, a ujedno će biti i prvi hrvatski satelit u povijesti.

U sklopu programa Yuri’s Night Zagreb, pripremljen je bogat program koji će zasigurno privući ljubitelje svemira i sve zainteresirane. Posjetitelji će imati priliku prisustvovati predavanju kapetanice Daniele Jović o novitetima misije CroCube, predavanju o astrofizici znanstvenice Lane Ceraj pod nazivom “Tajna prehrane crnih rupa” te predavanju Jakuba Kapuša, direktora tvrtke Spacemanic, o svemirskim aktivnostima u Slovačkoj.

No to nije sve! Organizatori su pripremili i veliki Space Pub Quiz, koji će testirati znanje posjetitelja o svemiru i astronautici. Također, posjetitelji će moći uživati u zabavnim aktivnostima, poput slikanja s maskotom astronauta i 3D modelom satelita CroCube.

Svi koji se odluče ukrcati na ovu nezaboravnu zvjezdanu noć, moći će uživati u piću i hrani za astronaute po promotivnim cijenama. Karte za ulaz na ovaj događaj iznose samo 5 eura, a sve donacije ujedno su i karte za nagradnu tombolu.

Svakako, nagrade za tombolu su iznenađenje, ali možemo vam otkriti neke od njih. Primjerice, jedna od nagrada je poklon paket od City Centra One, koji sadrži Cineplexx kino ulaznice za nezaboravnu filmsku avanturu. Također, tu su i pokloni od Zagrebačke zvjezdarnice, uključujući stručne knjige hrvatskih znanstvenika. Za ljubitelje tehnologije, osigurane su ulaznice u Tehnički Muzej Nikole Tesle, dok će zaljubljenici u znanstvenu fantastiku biti oduševljeni ulaznicama na najstariju hrvatsku SF konvenciju SFeraKon. Naravno, tu su i pokloni Zagrebačke pivovare koji će se pobrinuti da se dobro zabavite uz hladnu Žuju.


Za kraj, čeka vas i nezaboravna glazbena avantura uz talentirani sastav Chui. Chui su mladi hrvatski kvartet koji njeguje jedinstvenu interpretaciju jazza obogaćenu elektronikom i rockom. Oni će na eventu odraditi DJ set koji će se pobrinuti za „out-of-this-world“ glazbenu kulisu tijekom Space Jam Partya.

Yuri’s Night Zagreb će biti prava prilika za sve ljubitelje svemira da se druže, uče i zabave u jednom! Ovaj događaj će biti izvrsna prilika da se zajedno s prijateljima i obitelji provede nezaboravna zvjezdana noć u društvu prvog hrvatskog satelita i najvećih svemirskih entuzijasta. Vidimo se u zagrebačkoj Pivani 14. travnja 2023. godine u 18 sati!

Pratite Kozmos na Google Vijestima.