kozmos.hr
Jeste li znali?

Ovakav video površine Sunca još niste nikada vidjeli

Površina sunca. Zasluge: Solar Orbiter-ESA.
objavljeno

Sunce smo svi vidjeli, no nikada na ovakav način. Video koji je snimio ESA-in Solar Orbiter otkriva iznenađujući pogled na Sunce. U ovom jedinstvenom kadru možemo promatrati delikatne, poput perja strukturirane plazmatske formacije koje prate magnetske linije u nižim slojevima Sunčeve atmosfere prije nego što prelaze u znatno topliju vanjsku koronu. Snimka je nastala s približno trećine udaljenosti između Zemlje i Sunca. Video također prikazuje rijetko viđene pojave na Sunčevoj površini, uključujući koronalnu ‘mahovinu’, spikule i koronalnu kišu. Prema ESA-i, najsvjetlije regije Sunca dosežu temperature oko 1 milijun stupnjeva Celzijusa, dok hladniji materijali izgledaju tamniji zbog apsorpcije zračenja. Koronalna mahovina zapravo je fenomen koji Sunce prikazuje u iznenađujuće delikatnom obliku. Ove neobične strukture, koje podsjećaju na mahovinu na Zemlji, imaju finu, čipkastu teksturu. Tipično se nalaze u područjima oko sunčevih pjega, gdje su magnetski uvjeti posebno intenzivni i gdje nastaju velike koronalne petlje.

Ova regija sunca je toliko vruć da ga većina instrumenata ne može detektirati i prostire se kroz dvije atmosferske razine: kromosferu i koronu. Spikule su, kako im i ime sugerira, visoki stupovi plina koji se protežu od Sunčeve kromosfere i mogu doseći visinu do 10.000 kilometara. Otprilike 30 sekundi u videu može se vidjeti ‘koronalna kiša’, koja je hladnija od ostalih dijelova Sunčeve površine—vjerojatno manje od 10.000°C u usporedbi s 1 milijun stupnjeva Celzijusa koronalnih petlji. Sastoji se od gušćih grudica plazme koje padaju natrag prema Sunčevoj površini pod utjecajem gravitacije.


Unutar prvih 20 sekundi videa, primijetit ćete malu erupciju u središtu vidnog polja, gdje se hladniji materijal diže prema gore prije nego što većinom pada natrag. Iako na prvi pogled izgleda skromno, ta erupcija je zapravo veća od Zemlje! Misije kao što su Solarni orbiter, Parker Solar Probe i Solar Dynamics Observatory pružaju nam dosad neviđene poglede na Sunce i pomažu astronomima u dubljem razumijevanju dinamične plinske kugle koja je izvor energije našeg solarnog sustava.

Evo video:

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.