kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Ova zvijezda će eksplodirati ove godine – evo kako je možete vidjeti
Svemir

Ova zvijezda će eksplodirati ove godine – evo kako je možete vidjeti

Ova zvijezda će eksplodirati ove godine
objavljeno

Pred nama je zapanjujući astronomski događaj koji bi mogao zasjeniti čak i Sjevjernjaču ove godine. Zvijezda koja se nalazi na udaljenosti od 3.000 svjetlosnih godina od Zemlje uskoro će doživjeti eksploziju ogromnih razmjera, poznatu kao nova. Očekuje se da će ovaj spektakl biti toliko sjajan da će biti vidljiv golim okom i trajati će do tjedan dana, prema izjavi NASA-e.

“Ovaj događaj će biti zabavan i uzbudljiv nadolazeći kataklizam”, komentirao je Bradley Schaefer, astrofizičar sa Sveučilišta u Louisiani, ističući da se ovakav događaj rijetko pruža promatračima neba.

Događaj dodaje još jednu značajku već prepunom kalendaru astronomske zajednice ove godine, uključujući potpunu solarnu eklipsu vidljivu u SAD-u ili Kanadi u travnju, kao i prolazak rijetkog, velikog zelenog kometa, koji već vidljiv na nočnom nebu.

Nova T Coronae Borealis: ‘Hidrogenska bomba’ na sigurnoj udaljenosti

U središtu ove nebeske pojave nalazi se nova T Coronae Borealis, rezultat interakcije između bijelog patuljka, koji predstavlja jezgru nekadašnje zvijezde, i njegova susjednog crvenog diva. Dok crveni div oslobađa materijal iz svoje periferije, bijeli patuljak ga privlači ka sebi, apsorbirajući smjesu bogatu vodikom. Kako se materijal akumulira, temperatura bijelog patuljka raste do točke eksplozije, rezultirajući u dramatičnom događaju poznatom kao nova.


“Te nove su, u suštini, poput hidrogenskih bombi u svemiru,” objašnjava Schaefer. Međutim, važno je napomenuti da je T Coronae Borealis smještena dovoljno daleko da ne predstavlja nikakav rizik za Zemlju.

Astronomi su ovu novu opažali više puta u prošlosti. Prvi puta je zabilježena krajem 19. stoljeća, a eksplodira svakih približno 80 godina. Iako se posljednja eksplozija dogodila prije tisuća godina, svjetlost tog događaja tek sada dopire do nas, pružajući nam rijetku priliku da svjedočimo ovom spektakularnom prirodnom fenomenu.

Kako ne propustiti ovaj nebeski fenomen

Za one koji žele iskoristiti ovu priliku i promatrati novu, ključno je pratiti obavijesti od NASA-e i koristiti aplikacije za pregled neba (ja kristim ovu) kako bi se lociralo zviježđe Herkula, u čijoj blizini će nova postati vidljiva. Promatrači bi trebali tražiti optimalne uvjete – vedro nebo i noć bez Mjeseca, daleko od gradske svjetlosti, za najbolje iskustvo.

Ovaj događaj predstavlja jednu od brojnih atrakcija na nebu ove godine, uključujući i potpunu sunčevu pomrčinu koja se očekuje u travnju (nažalost samo u Americi), te prolazak kometa 12P/Pons-Brooks, pružajući astronomske entuzijaste i profesionalce s nizom prilika za promatranje nebeskih fenomena.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.