kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Otkriveno je nešto čudno u gornjim slojevima Zemljine atmosfere
Znanost

Otkriveno je nešto čudno u gornjim slojevima Zemljine atmosfere

objavljeno

NASA-in tim znanstvenika nedavno je otkrio neobične pojave u ionosferi, dijelu Zemljine atmosfere koji se proteže između 48 i 965 kilometara iznad površine. Ovo otkriće moglo bi značajno unaprijediti prognoze svemirskog vremena i radio komunikaciju.


Iako su slični oblici već zabilježeni, GOLD, ili Global-scale Observations of the Limb and Disk  – instrument za snimanje koji se koristi u ovom istraživanju – omogućio je dosad najdetaljniji uvid u ove fenomene. Otkriveni su neobični X i C oblici koji se pojavljuju u neočekivanim trenucima i na iznenađujućim mjestima.

Ionosfera postaje električki nabijenija tijekom dana kada sunčeva svjetlost udara u nju, stvarajući plazma pojaseve nabijenih čestica koje su pod utjecajem Zemljinog magnetskog polja.

Plazma stvara mjehuriće i oblike koje sada promatramo. Prethodna istraživanja pokazala su da se X oblici formiraju nakon solarnih oluja i velikih vulkanskih erupcija, ali novi podaci otkrivaju da se mogu pojaviti i tijekom tzv. ‘mirnih vremena’, što upućuje na lokalne faktore.


Računalni modeli sugeriraju da bi uvjeti u nižoj atmosferi mogli povlačiti plazmu prema dolje. “Ranija izvješća o spajanju bila su samo tijekom geomagnetski poremećenih uvjeta,” objašnjava Fazlul Laskar, fizičar ionosfere sa Sveučilišta Colorado. “To je neočekivana karakteristika tijekom geomagnetski mirnih uvjeta.”

Mjehurići u plazmi

Još jedno intrigantno otkriće je pojava C-oblikovanih i obrnuto C-oblikovanih mjehurića u plazmi. Smatra se da te oblike stvaraju vjetrovi na Zemlji, slično kao što smjerovi vjetra oblikuju način na koji drvo naginje. Međutim, GOLD je uočio da se ti C-oblici formiraju iznenađujuće blizu jedan drugome – ponekad na udaljenosti od oko 634 kilometra – što opet ukazuje na lokalizirane faktore, bilo da je riječ o smicanju vjetra, tornadu ili nečem drugom.

Trenutno se čini da su bliske nakupine C oblika relativno rijetke, s obzirom na to da su do sada GOLD-om promatrane samo dvije. Istraživači su, međutim, izrazili interes za daljnje proučavanje i otkrivanje uzroka tih fenomena u ionosferi. “Unutar te blizine, ova dva suprotno oblikovana plazma mjehurića nikada nisu bila zamišljena, niti snimljena,” kaže fizičar ionosfere Deepak Karan sa Sveučilišta Colorado.

Plazma u ionosferi ključna je za prijenos radio valova na velike udaljenosti, a otkrića u ovom području poboljšavaju naše razumijevanje rada radija i GPS-a. Poremećaji u ionosferi, poput onih promatranih ovdje, mogu utjecati na ključnu komunikacijsku i navigacijsku infrastrukturu.

Ova studija i podaci GOLD-a pružaju još jedan primjer kako napredak tehnologije i inovacije u znanstvenim istraživanjima pomažu u boljem razumijevanju Zemlje i svemira oko nas – čak i dok se oni neprestano mijenjaju i razvijaju. “Činjenica da imamo vrlo različite oblike mjehurića tako blizu jedni drugima govori nam da su dinamika atmosfere složenija nego što smo očekivali,” kaže astrofizičar Jeffrey Klenzing iz NASA-inog Goddard Space Flight Centera, koji nije izravno sudjelovao u studiji. Istraživanje je objavljeno u časopisu The Journal of Geophysical Research: Space Physics.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.