kozmos.hr
Znanost

Otkriveni tajni okusi drevnog Rimskog vina

posude za vino Rimljani
objavljeno

Nije nikakva tajna da su stari Rimljani bili veliki poštovatelji vina. Njihova fascinacija vinom bila je toliko izražena da su čak imali boga posvećenog vinu i zabavi – Bakha. Ipak, postoji malo saznanja o stvarnom okusu rimskog vina. Postavlja se pitanje: je li bilo gorko ili slatko? Imalo voćne ili zemljane note? Prema najnovijoj studiji koja predstavlja pionirski rad u tom području, vino je imalo prilično pikantan okus i mirisalo je na pečeni tost. Ova studija, objavljena 23. siječnja u časopisu ‘Antiquity‘, bavila se analizom rimskih glinenih posuda, koje su se koristile za proizvodnju, fermentaciju i čuvanje vina u drevnom Rimu.

Istraživači su usporedili ove dugo zanemarivane posude s modernim spremnicima koji se koriste u proizvodnji vina, čime su uspjeli razotkriti tajne starih okusa i procesa koji su do njih vodili.

“Ovi nalazi temeljito mijenjaju naše dosadašnje shvaćanje proizvodnje vina u Rimskom carstvu,” izjavili su istraživači povezani s različitim europskim znanstvenim institucijama.


Vinske posude bile su porozne, u obliku jajeta, i obično su bile djelomično zakopane u zemlji te zapečaćene za vrijeme procesa vinifikacije. Svi ti faktori značajno su utjecali na okus konačnog proizvoda. Kao rezultat tog procesa, uključujući i upotrebu prirodnih kvasaca, vino bi poprimilo “blago pikantan” okus, s aromama “pečenog kruha, jabuka, pečenih oraha i curryja”, kako navode istraživači.

Osim toga, studija je pokušala odgovoriti na pitanje je li rimsko vino bilo crveno ili bijelo, što je dugo bila tema zanimanja i debata.

Istraživači su došli do zaključka da “suprotno uvriježenom mišljenju, većina vinifikacije u antičkom razdoblju vjerojatno nije bila ‘bijela’ u današnjem smislu te riječi.” Umjesto toga, u proces su bili uključeni grožđe različitih boja, a kožice su se ostavljale unutra, umjesto da se odstranjuju, što je doprinijelo širokom spektru boja drevnih vina, kako je dokumentirano u starim izvorima. Ove boje uključivale su bijelu, crvenkasto-žutu, krvavo crvenu i crnu.

Zahvaljujući njihovim “precizno dizajniranim” posudama, istraživači su zaključili da su Rimljani bili sposobni proizvesti raznolike okuse vina, iako su potrebna dodatna istraživanja za bolje razumijevanje ove tematike u arheologiji.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.