kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Otkriveni ostaci Izgubljene drevne megaflore stare 22 milijuna godina
Znanost

Otkriveni ostaci Izgubljene drevne megaflore stare 22 milijuna godina

Otkriveni ostaci Izgubljene drevne megaflore stare 22 milijuna godina
objavljeno

Znanstvenici su otkrili dugo izgubljene ostatke prašume mangrova, koji su nestali prije više od 22 milijuna godina, na otoku unutar Panamskog kanala. Tim iz Smithsonian Tropical Research Institute-a našao je 121 fosilizirani uzorak drveta u potoku na otoku Barro Colorado, smještenom u srcu umjetno stvorenog Panamskog kanala. Otkriveni fosili pripadaju dosad nepoznatoj vrsti izumrle mangrove, nazvane Sonneratioxylon barrocoloradoensis.

Mangrove su posebne zbog svoje sposobnosti rasta u slanim uvjetima uz morsku obalu, koje su tipične za toplije klimatske zone oko ekvatora. Unatoč tome što većini biljaka soli škode, ove biljke razvile su posebne mehanizme za izlučivanje soli iz morske vode, što im omogućuje preživljavanje u takvim uvjetima.

Metodom radiometrijskog datiranja utvrđeno je da su uzorci drveta stari oko 22,79 milijuna godina, što ukazuje na to da je mangrovska prašuma cvjetala tijekom rane miocenske ere. U tom razdoblju, geografska karta Zemlje bila je znatno drugačija, a Panama je bila povezana s Sjevernom Amerikom dugim, uskim poluotokom, na kojem je bila izražena intenzivna vulkanska aktivnost.


Analizom ostataka, znanstvenici su procijenili da su stabla u prosjeku narasla do visine od 25 metara, a neka su dosezala i do 40 metara. Biljke su zbog svoje iznimne veličine opisane kao “megaflora”, budući da su značajno veće od današnjih mangrova.

Gigantska mangrovska prašuma nekoć je prosperirala duž obala vulkanskog lanca u središnjoj Panami tijekom ranog miocena. Međutim, dramatični geološki događaji nisu zaobišli ni ovu regiju. U ranom miocenu, tektonski sudar Južne Amerike i Kariba pokrenuo je snažnu vulkansku aktivnost koja je temeljito preoblikovala panamski krajolik.

Teorija o pokapanju šume potvrđena je nalazima na lokaciji koji upućuju na to da je šuma prekrivena laharom – golemim tokom mulja i vulkanskog materijala koji se obrušio niz padinu vulkana, sahranjujući šumu. Zbog nedostatka kisika i visoke koncentracije silicija, drvo se nije raspalo, omogućujući mu da ostane očuvano milijunima godina.

Danas se fosilizirani ostaci nalaze na vrhu brda koje je postalo umjetni otok nakon što su njegove okoline bile poplavljene tijekom izgradnje Panamskog kanala u ranom 20. stoljeću. Iako masovni infrastrukturni razvoji često dovode do uništavanja drevnih tragova, radovi na proširenju Panamskog kanala otkrili su nekoliko značajnih fosilnih nalaza, uključujući kolekciju drveta staru 20 milijuna godina, koja osvjetljava ključne povijesne događaje naše planete.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.