kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Senzacionalno otkriće u Panami – Arheolozi otkrili drevnu grobnicu ispunjenu zlatnim artefaktima
Znanost

Senzacionalno otkriće u Panami – Arheolozi otkrili drevnu grobnicu ispunjenu zlatnim artefaktima

Arheolozi u Panami pronašli drevnu grobnicu punu zlata
objavljeno

Arheološki timovi u Panami su, istražujući područje između 200. godine prije Krista i 1550. godine nove ere, otkrili grobnicu pripadnika drevne elite kulture Coclé, koja oslikava složenost i bogatstvo njihovih pogrebnih običaja. Ova kultura, poznata po svojim izvanrednim umjetničkim djelima i sofisticiranoj društvenoj strukturi, pokazuje da njihovi elitni članovi nisu morali strahovati od osamljenosti nakon smrti. Naime, grobnica mladog vladara Cocléa, datirana na približno 1.200 godina prije, otkriva da je praksa bila pokapati visoke članove društva zajedno s odabranim pratiocima – često omiljenim suprugama ili slugama, koji su bili žrtvovani kako bi ih pratili u posmrtnom životu.

Važnost drevne grobnice

Ovaj običaj, dokumentiran u specifičnom dijelu doline Rio Grande zahvaljujući arheološkim nalazima iz groblja, sugerira da su poglavice i plemstvo Cocléa često sahranjivani s pratnjom. Jedan takav primjer je grobnica gospodara Cocléa, otkrivena 2011. godine u Arheološkom parku El Caño, koja je sadržavala impresivnu kolekciju zlatnih artefakata i kostura do 31 osobe. Zanimljivo je da je pojedinac bio sahranjen licem prema dolje, iznad ženskog tijela, u skladu s uobičajenom tradicijom ovog naroda.


Zlatni artefakt, čiji oblik podsjeća na životinju, otkriven je u grobnici drevnog vladara Cocléa u Panami, zahvaljujući radu Ministarstva kulture Paname.

Zlatni artefakt, čiji oblik podsjeća na životinju, otkriven je u grobnici drevnog vladara Cocléa u Panami, zahvaljujući radu Ministarstva kulture Paname.

Jedinstven arheološki nalaz

Istraživanja na lokacijama El Caño i Sitio Conte tijekom godina otkrila su brojne grobnice s više tijela, ali grobnica mladog vladara iz 750. godine izdvaja se svojom raskoši. Pronađeni predmeti u grobnici, koji uključuju dva pojasa od zlatnih perlica, četiri narukvice, dvije naušnice u obliku muškarca i žene, naušnicu u obliku krokodila, ogrlicu od perlica, pet naušnica od zubi sperm-kitova obloženih zlatom, dvije zlatne ploče, dva zvona, kao i odjeću i nakit od pasjih zuba te set flauta napravljenih od kostiju, vjerojatno su imali duhovnu važnost.

Iskopavanje ovog lokaliteta još uvijek nije dovršeno, stoga bi broj osoba pokopanih unutar ove grobnice mogao biti podložan promjenama. Procjenjuje se da bi se broj pokopanih mogao kretati između 8 i 32, ali bez genetske analize teško je precizno odrediti identitet svake kosti. Voditeljica projekta, Julia Mayo, zajedno s timom, podijelila je preliminarne nalaze i fotografije ovog izuzetnog otkrića na web stranici Ministarstva kulture Paname, nadajući se daljnjem otkrivanju kulturnih, duhovnih i političkih aspekata misteriozne kulture Coclé i njezinog hijerarhijskog načina života.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.