kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Otkriveni neobični tragovi kometa koji je ‘bljesnuo’ prije 15 godina
Svemir

Otkriveni neobični tragovi kometa koji je ‘bljesnuo’ prije 15 godina

autor
objavljeno

Metoda proračuna koju je izradila istraživačka skupina pomoći će – između ostalog – da se predvidi pojava i intenzitet meteorskih kiša.

Neobičan oblik

Tim znanstvenika identificirao je neobičan trag prašine u obliku pješčanog sata kometa 17P/Holmes. Čestice koje su formirale trag emitirane su kao rezultat najsnažnijeg dokumentiranog izbijanja kometa, koji se dogodio u listopadu 2007. godine. Metoda proračuna koju je izradila istraživačka skupina pomoći će – između ostalog – da se predvidi pojava i intenzitet meteorskih kiša.

Stvarna promatranja kometa obavljena su pomoću teleskopa instaliranih u Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama. Prva faza promatranja započela je u veljači 2013. i nastavila se u godinama 2014.-2015. Druga faza trajala je godinu dana od rujna 2020.

Fotografije promatranja kometa 17P/Holmes 2015. godine (©Arto Oksanen).
Fotografije promatranja kometa 17P/Holmes 2015. godine (©Arto Oksanen).

Rekonstrukcija putanje

Koristeći opažanja znanstvenici su ustanovili da skup orbita čestica kometa izbačenih bakljom ima oblik pješčanog sata. Na suprotnim stranama nalaze se područja konvergencije orbita duž kojih se čestice kreću (takva se područja nazivaju čvorovi). Jedan, sjeverni čvor, nalazi se na točki izbijanja kometa, a drugi, južni čvor, s druge strane Sunca. Najmanje čestice imaju najveće orbite, pa su zadnje do čvorova; čestice srednje i velike veličine ranije stižu do čvorova.


„Ogromna količina čestica koje su izbačene iz kometa tijekom izbijanja raširila se u eliptičnim orbitama oko Sunca. Ovo pruža jedinstvenu priliku za proučavanje materijala komete i njegove disperzije u međuplanetarnom prostoru. Za razumijevanje fizike i razmjera izbacivanja fenomena razvili smo novi model kako bismo opisali evoluciju nastalih tragova kometne prašine,“ objašnjava Maria Gritsevich, glavna autorica studije u kojoj su prezentirana otkrića.

Novi model

Model je opisao gibanje čestica veličine od 0,001 mm do 1 mm te brzinu izbacivanja čestica ovisno o njihovoj veličini (od manjih do većih) koja je iznosila 640 m/s i niže.

„Od 2000. godine modeliram poznate kiše meteora (kao što su Leonidi) koristeći moderne tehnike. U ovoj studiji razvili smo visokoprecizne modele izbijanja kometa 17P/Holmes i širenja nastale prašine,“ objasnio je Markku Nissinen.

Model je jedinstven jer u obzir uzima učinke tlaka sunčevog zračenja, gravitacijske poremećaje uzrokovane Venerom, Zemljom i Mjesecom, Marsom, Jupiterom i Saturnom, kao i gravitacijsku interakciju čestica prašine s matičnim kometom.

Istraživači su modelirali dvije varijante gibanja čestica izbačenih u svemir. U jednom slučaju čestice su letjele u različitim smjerovima, a u drugom su letjeli samo prema Suncu. Prvi model je uključivao 2000 čestica, drugi 800.

Simulacije su pokazale da orbite čestica imaju oblik pješčanog sata samo u prvom slučaju. Drugim riječima, tijekom izbijanja kometa 2007. godine čestice su formirale trag prašine raspršujući se u različitim smjerovima.

Važni rezultati i nastavak istraživanja

Rezultati istraživanja omogućuju predviđanje lokacije i ponašanja tragova prašine kometa 17P/Holmes. Osim toga nastavak istraživanja pomoći će da se naprave učinkoviti izračuni za sljedeći sličan događaj.

„Čestice drugih kometa često ulaze u Zemljinu atmosferu gdje ih onda promatramo kao meteorske kiše (pljuskove ili rojeve). Koristeći naš model, možemo predvidjeti vrijeme i intenzitet njihove pojave,“ objašnjava Gritsevich.

Znanstvenici sada nastavljaju proučavati komet 17P/Holmes kako bi utvrdili razloge povremenog povećanja svjetline, učinke sekundarnih i sezonskih čimbenika (kao što su negravitacijski i nepravilan pritisak sunčeve svjetlosti) na čestice, te mogućnost promatranja u infracrvenom zračenju.


„Predviđamo da će s našim objavljenim podatcima o vremenu dolaska i odgovarajućim koordinatama tragova prašine kometa 17P/Holmes 2022. biti vidljiv čak i u teleskopima astronoma amatera. Očekujemo da će rezultati njihovih promatranja pružiti dodatne informacije o broju i veličini čestica i njihovoj distribuciji. Ove informacije će biti korisne za izgradnju novih modela i razumijevanje što se događa s kometom i njegovim tragom,“ zaključila je Maria Gritsevich.

Hubble potvrdio najveći ikad otkriveni komet

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Maria Gritsevich et al., „Evolution of the dust trail of comet 17P/Holmes,“ Monthly Notices of the Royal Astronomical Society 513/2 (2022).

Anonymus (28. travnja 2022.), „Scientists Discovered Unusual Shape of Dust Trace of the Comet that Flashed 15 Years Ago,“ urfu.ru (pristup 11. svibnja 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.