kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Otkrivene rimske ruševine iz trećeg stoljeća iznad drevnog svetišta slatke vode
Znanost

Otkrivene rimske ruševine iz trećeg stoljeća iznad drevnog svetišta slatke vode

Otkrivene rimske ruševine iz trećeg stoljeća iznad drevnog svetišta slatke vode. Zasluge: Inrap.
objavljeno

Arheolozi vjeruju da je štovanje ovog izvora slatke vode započelo još u neolitskom dobu (Mlađe kameno doba), puno prije izgradnje rimskih struktura.


Arheolozi u Francuskoj nedavno su otkrili ostatke iz rimskog razdoblja koji uključuju pažljivo uređeni bazen i zidove oko prirodnog izvora slatke vode. Smatra se da je ovaj kompleks izgrađen na temeljima znatno starije, vjerojatno svete lokacije čiji su korijeni u neolitu, datirane između 4500 i 6000 godina unazad. Rimski ostaci datiraju iz trećeg stoljeća, iz doba Kasnog Carstva, a među pronađenim artefaktima ističe se keramički prikaz božanstva ili Meduze, smješten uz izvor vode. Na lokaciji su pronađeni i brojni keramički ulomci te novčići iz kasnorimskog razdoblja, kao i kremenski fragmenti, uključujući dijelove bodeža, za koje se pretpostavlja da su bili ponude iz neolitskog doba.

Prema izjavi Francuskog nacionalnog instituta za preventivna arheološka istraživanja (INRAP), ruševine su locirane blizu sela Chamborêt, otprilike dvadeset kilometara sjeverno od Limogesa, u jugozapadno-centralnom dijelu Francuske. Najstariji tragovi konstrukcija na tom mjestu obuhvaćaju suhozide pravokutnog oblika te rupe i jame koje sugeriraju postojanje najmanje jedne dodatne drvene građevine. Iako precizno datiranje ovih struktura još nije utvrđeno, artefakti pronađeni među njima ukazuju da su bile dijelom prvobitne kuće i gospodarskog objekta.


Izvor slatke vode i dalje je aktivan

Nakon dugog razdoblja napuštenosti, lokacija je revitalizirana u trećem stoljeću nove ere, za vrijeme rimske okupacije regije. Otkriveni su brojni ulomci cigli i keramičkih pločica iz tog perioda, od kojih neki pokazuju tragove izloženosti visokim temperaturama, što upućuje na održavanje vatre na tom mjestu. Izvor slatke vode, koji je i danas aktivan, bio je zaštićen drvenom konstrukcijom ukopanom u jamu ispunjenu ravnim kamenjem. To je omogućilo formiranje uređenog bazena ili jezera ograničenog zidom od granitnih blokova datiranim u treće i četvrto stoljeće. Iako su danas najvidljivije rimske strukture oko izvora Chamborêt, postoje dokazi o posjećivanju ovog mjesta još u znatno starijim vremenima.

Na lokaciji su pronađeni brojni ulomci kremena, uključujući i fragment slavnog “Grand Pressigny” bodeža, nazvanog po arheološkom lokalitetu u središnjoj Francuskoj. Daljnja istraživanja pružit će arheolozima dublje razumijevanje kako je lokacija korištena kroz različita povijesna razdoblja. “Ovi nalazi na neuobičajen način osvjetljavaju život u kasnoj antici,” izjavili su istraživači. “Ovaj tip ruralnog nalazišta jasno prikazuje postupni prijelaz u ranu srednjovjekovnu fazu.”

Pratite Kozmos na Google Vijestima.