kozmos.hr
Svemir

Otkriven misteriozni objekt u dalekoj galaksiji OJ 287

Crne rupe galaksija OJ 287
objavljeno

Međunarodni timovi znanstvenika potvrdili su teoriju astronoma sa Sveučilišta Turku u Finskoj o postojanju dvije crne rupe u središtu udaljene galaksije OJ 287. Novo istraživanje, temeljeno na satelitskim promatranjima provedenim 2021. godine, prvi je put izravno otkrilo manju crnu rupu iz ovog para.

Povijest promatranja galaksije OJ 287

Godine 2021. NASA-in satelit za lov na egzoplanete, TESS, bio je usmjeren prema galaksiji OJ 287 kako bi pomogao astronomima potvrditi teoriju koju su predložili istraživači sa Sveučilišta Turku. Prema toj teoriji, u središtu galaksije nalaze se dvije crne rupe: jedna izuzetno masivna i druga, manja, koja kruži oko nje.

TESS, satelit dizajniran za otkrivanje egzoplaneta, do sada je pronašao 410 potvrđenih egzoplaneta koji kruže oko zvijezda izvan našeg Sunčevog sustava. Njegova sposobnost preciznog praćenja svjetline omogućila je i proučavanje drugih kozmičkih fenomena, poput udaljene galaksije OJ 287.

Otkriće manjeg objekta

Tijekom nekoliko tjedana promatranja 2021. godine, TESS je pratio sjaj primarne crne rupe i mlaza plina povezanog s njom. Izravno promatranje manje crne rupe izuzetno je teško, no njezino prisustvo otkriveno je naglim bljeskom svjetlosti.


Ovaj događaj, predviđen još 2014. godine u doktorskoj disertaciji istraživača Paulija Pihajokija sa Sveučilišta Turku, dogodio se 12. studenoga 2021. godine u 2 sata po GMT-u. Bljesak je trajao samo 12 sati, što je potvrdilo predviđanja istraživača.

Otkriće su potvrdili i NASA-in teleskop Swift te međunarodna suradnja koju je vodio Staszek Zola sa Sveučilišta Jagiellonian u Poljskoj. Koristeći teleskope diljem svijeta, tim je osigurao kontinuirano praćenje događaja, čak i tijekom dana. Grupa sa Sveučilišta Boston, predvođena Svetlanom Jorstad, potvrdila je otkriće proučavanjem polarizacije svjetlosti prije i nakon bljeska.

U kombiniranoj studiji svih prethodnih promatranja, profesor Mauri Valtonen i njegov tim sa Sveučilišta Turku dokazali su da je 12-satni bljesak svjetlosti došao od manje crne rupe u orbiti oko veće. Studija je objavljena u časopisu The Astrophysical Journal Letters.

Bljesak svjetlosti događa se kada manja crna rupa “proguta” veliki dio akrecijskog diska oko veće crne rupe, što rezultira vanjskim mlazom plina. Ovaj mlaz je privremeno sjajniji od mlaza veće crne rupe, mijenjajući boju galaksije OJ 287 iz crvene u žutu.

Buduća istraživanja

Profesor Valtonen ističe da je ovo prvi put da smo “vidjeli” orbitirajuću crnu rupu, iako će zbog velike udaljenosti galaksije OJ 287, koja iznosi gotovo četiri milijarde svjetlosnih godina, trebati mnogo vremena prije nego što naši promatrački sustavi budu dovoljno razvijeni za snimanje slike veće crne rupe.

A. Gopakumar iz Tata instituta za fundamentalna istraživanja u Indiji dodaje da bi manja crna rupa uskoro mogla otkriti svoje postojanje emitiranjem nano-Hertz gravitacijskih valova, koji bi trebali biti detektabilni u narednim godinama pomoću sofisticiranih nizova pulsara. Ovo otkriće predstavlja značajan korak naprijed u razumijevanju crnih rupa i njihovih međusobnih interakcija, te otvara nove mogućnosti za buduća istraživanja i otkrića u astrofizici.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.