kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Otkrivanje tajni Arrokotha: NASA-ina misija New Horizons otkriva strukturu udaljenog objekta Kuiperova pojasa
Svemir

Otkrivanje tajni Arrokotha: NASA-ina misija New Horizons otkriva strukturu udaljenog objekta Kuiperova pojasa

Ovako izgleda objekt po imenu Arrakoth. Zasluge: NASA/Johns Hopkins APL/SwRI.
objavljeno

NASA-ina misija New Horizons ukazala je na fascinantna otkrića o enigmatskom objektu Kuiperovog pojasa, Arrokothu. Detaljna analiza Arrokothove glavne režnje otkriva jedinstvenu strukturu sastavljenu od velikih naslaga koje se smatraju gradivnim blokovima same režnje. Kako znanstvenici produbljuju ove nalaze, otkrivaju nove tragove o formiranju planetesimala, gradivnih blokova planeta i konačno, rane faze razvoja našeg Sunčevog sustava.


NASA-ina misija New Horizons pružila je vrijedne uvide u glavnu režnju Arrokotha u Kuiperovom pojasu, otkrivajući da su velike naslage moguće gradivni blokovi same režnje. Arrokoth, najudaljeniji i najprimitivniji objekt ikad istražen od strane svemirske letjelice, smatra se “kontaktnim binarnim”, što znači da se sastoji od dva objekta ili režnjeva koji su nekoć kružili jedan oko drugoga prije nego što su se davno spojili.

Proučavanje jedinstvene strukture Arrokotha

Instrumenti misije uočili su da se režnja sastoji od 12 različitih naslaga koje su okupljene oko veće centralne naslage. Istraživači su proučavali oblik, veličinu, orijentaciju, reflektivnost i boje svake naslage, koristeći stereoskopske slike kako bi identificirali udubljenja, oštre rubove, nizove rupa i mrlje svijetlog materijala koje su označavale mjesta gdje su se naslage zapravo susretale.


Alan Stern, voditelj misije New Horizons iz Southwestern Research Institute u Boulderu, rekao je: “Otkrili smo da su naslage slične na mnogo načina, uključujući njihove veličine, reflektivnosti i boje.” Stern je te rezultate predstavio na 54. konferenciji o lunarnoj i planetarnoj znanosti u Teksasu.

Iznenađujuće otkriće o formiranju planetesimala

Nalazi ukazuju na to da su naslage vjerojatno bile pojedinačni dijelovi koji su postojali prije “montaže” Arrokotha, što ukazuje na to da su tijela iste veličine formirana kao prethodnici samog Arrokotha. “Ovo je iznenađujuće i novi dio u slagalici o tome kako planetesimali, gradivni blokovi planeta poput Arrokotha i drugih objekata Kuiperova pojasa, nastaju zajedno”, dodao je Stern.

Kratki uvod u Arrokoth

Arrokoth je transneptunski objekt smješten u Kuiperovom pojasu, području Sunčevog sustava izvan orbite Neptuna. Otkriven je 2014. godine, a u siječnju 2019. godine posjetila ga je NASA-ina svemirska letjelica New Horizons, pružajući znanstvenicima vrijedne podatke o njegovom sastavu i strukturi. Njegova jedinstvena “kontaktna binarna” formacija pruža važne tragove o ranim stadijima formiranja Sunčevog sustava i procesima koji su uključeni u stvaranje planetesimala, gradivnih blokova planeta.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.